Prosvjedno suosjećanje sa žrtvama Oluje: Tražimo dijalog, pomirenje i procesuiranje ratnih zločina

P. N.

foto: Centar za građansku hrabrost

foto: Centar za građansku hrabrost

- Potrebno je razvijanje sustava koji će spriječiti nasilje i mržnju, te poticati povratak stanovništva, jer u silnoj brizi za demografiju političke elite u Republici Hrvatskoj nikada ne spominju povratak, a upravo su ovi dijelovi Hrvatske demografski najopustošeniji, navodi se u priopćenju.



Centar za žene žrtve rata i Ženska mreža Hrvatske održali su simboličan prosvjed kojim su željeli izraziti suosjećanje sa svim žrtvama vojno-redarstvene operacije “Oluja” te podsjetiti javnost da su zločini počinjeni u Oluji odgovornost svih nas.


Na svojim službenim stranicama Ženska mreža Hrvatske dala je priopćenje za javnost s naslovom istovjetnim sadržaju transparenta koji su članice ove organizacije istaknule na trgu bana Jelačića: Zločini u Oluji odgovornost su svih nas.


– Mi dolje potpisane/i izražavamo suosjećanje sa svim žrtvama vojno-policijske operacije Oluja. Shodno tome, želimo podsjetiti javnost na ratne zločine počinjene u toj operaciji kao i na državno organizirano poricanje ovih zločina. Podsjećamo, da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji. Tražimo da se procesuiraju ratni zločini koji su se dogodili u vremenu događanja operacije Oluja, a koji su počinjeni u ime hrvatskog naroda, posebno obzirom da se od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do veličanja istih, stoji u njihovom priopćenju.




Nadalje, članice Ženske mreže Hrvatske ističu da je “dosadašnja državnička retorika Republike Hrvatske licemjerna i ne vodi pomirenju, poticanju dijaloga, razumijevanja i empatije za drugu stranu i druge žrtve, kao niti povratku stanovništva u njihove prijeratne domove”.


– Potrebno je razvijanje sustava koji će spriječiti nasilje i mržnju, te poticati povratak stanovništva, jer u silnoj brizi za demografiju političke elite u Republici Hrvatskoj nikada ne spominju povratak, a upravo su ovi dijelovi Hrvatske demografski najopustošeniji, navodi se u priopćenju.


Nakon proteka 23 godine od ratnih operacija, smartraju u Ženskoj mreži Hrvatske, “ratna retorika u Republici Hrvatskoj ne jenjava. već naprotiv svjedočimo militarizaciji društva i sve većem utrošku javnih sredstava u vojne svrhe”.


– Pozivamo Vladu i Sabor Republike Hrvatske da zaustave militarizaciju društva, suoče se s prošlošću, preuzmu odgovornost za ratne zločine u i nakon operacije Oluja kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za počinjene ratne zločine! Pozivamo vlasti Republike Hrvatske na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske! Tražimo da se javna sredstva usmjere u mirnodopske svrhe i obeštećenje civilnih žrtava rata, poručuju u svom priopćenju. Na koncu priopćenja ostavljaju poruku: “Sve za mir, zdravlje i znanje, ništa za naoružanje.”

Osim Ženske mreže Hrvatske, ovo priopćenje potpisuju još i zagrebačka udruženja Centar za žene žrtve rata – ROSA, Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum te beogradsko udruženje Žene u crnom i sarajevsko Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK.