Zabranjeni prosvjed

Prosvjednici protiv slavljenja “Oluje” napadnuti u Zagrebu: Aktivistica s leđa udarena u glavu

P. N.

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Prosvjed je prethodno, pod obrazloženjem da bi takvo okupljanje bilo "štetno za javni red i mir", zabranio MUP, no na trgu se oko 18 sati svejedno okupilo dvadesetak aktivista



Prilično napeto bilo je večeras na trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, gdje su predstavnici nevladinih udruga namjeravali održati prosvjed protiv veličanja vojne akcije “Oluja”.


Prosvjed je prethodno, pod obrazloženjem da bi takvo okupljanje bilo “štetno za javni red i mir”, zabranio MUP, no na trgu se oko 18 sati svejedno okupilo dvadesetak aktivista.


Oni su namjeravali bez ikakvih govora izraziti protest protiv zabrane okupljanja, no okupili su se, međutim i daleko brojniji pripadnici braniteljskih udruga, koji su u jednom trenutku pokušali i fizički napasti prosvjednike. Veći je nered spriječila interventna policija.


N1 javlja kako su okupljeni branitelji prosvjednicima, koje je čuvao kordon policije, uzvikivali “Četnici” i “Marš iz Hrvatske”. Policija je nakon svega objavila da je prosvjed prošao mirno i da nema ozlijeđenih, no Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata – Rosa kaže da su najmanje tri osobe ozlijeđene tijekom prosvjeda na Trgu.




– Dali smo izjavu u policiji o zadobivenim ozljedama i mogućim počiniteljima”, rekla je Pamuković za N1, dodajući da je situacija cijelo vrijeme bila iznimno napeta.


Prosvjed su organizirali Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb) iCentar za građansku hrabrost (Zagreb).


Iako policija tvrdi da ozlijeđenih nema, našem listu dostavljena je snimka s trga, na kojoj se vide trenuci napada na antiratne prosvjednike. U 34. sekundi videa, vidi se kako jedan od izgrednika, šakom o potiljak udara ženu.