Tiskovna konferencija nezadovoljnih branitelja

Prosvjednici iz Savske podnijeli kaznene prijave protiv Milanovića, Jutarnjeg lista i Indexa

Dražen Ciglenečki

Foto 	Boris Kovacev / CROPIX

Foto Boris Kovacev / CROPIX

Podnijeli su kaznene prijave zbog širenja mržnje i poticanja na nasilje protiv branitelja. "Neka mi Nenad Stazić da jednu vilu na Brijunima pa ću tamo otići", poručuje Glogoški



ZAGREB Branitelji koji prosvjeduju u zagrebačkoj Savskoj ulici podnijeli su policiji kaznene prijave protiv Zorana Milanovića, protiv Jutarnjeg lista i Indexa zbog širenja mržnje i poticanja na nasilje protiv branitelja, rečeno je danas u podne na tiskovnoj konferenciji braniteljskih udruga.


To je, smatraju barnitelji, rezultiralo fizičkim napadima na branitelje i članove njihove obitelji i kulminiralo u subotu kad je nepoznata osoba polila benzinom sebe i dio šatora čime su bili ugroženi životi preko sto osoba u šatoru.


“Zoran Milanović je odgovoran jer štiti ministra Predraga Matića, koji je rekao da će vrijeđati branitelje dok god premijer bude stajao iza njega”, rekli su predstavnici branitelja koji prosvjeduju u Zagrebu.




U priopćenju, koje je pročitao Marko Radoš, najavili su da će podnositi kaznene prijave protiv svih onih koji svojim izjavama i komentarima budu poticali na mržnju i nasilje prema njima.


Za osobu koja se u subotu pokušala zapaliti u šatoru, Radoš je kazao da dobivaju informacije da nije hrvatski branitelj i da je bila više puta na psihijatrijskom liječenju.


»Nagađati motiv osobe bez razgovora s njom, vodi k teorijama zavjere kojima nismo skloni za razliku od Matića koji je razvio teoriju zavjere o tome da je sve inscenirano kako bi se skrenula pažnja s medijskog linča upućenog prema Đuri (Glogoškom)«, rekao je Radoš.


Matića je prozvao da takvim izjavama samo zaoštrava situaciju i testira granice njihovog strpljenja.


“Ne mislim da nisam pogriješio time što sam boravio u kući u Zaprešiću jer ona pripada stotpostotnim invalidima”, rekao je Đuro Glogoški, Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata.


Glogoškog su neki mediji prozvali da nakon svojih aktivnosti u šatoru odlazi na odmor u državnu kuću u Zaprešiću u kojoj ne bi smio boraviti.


Ustvrdio je da je to još jedan pokazatelj progona prema najtežoj populaciji hrvatskih branitelja koji je krenuo od ministra branitelja Predraga Matića. »To je pokazatelj njegova odnosa prema najtežim hrvatskim ratnim vojnim invalidima«, smatra Glogoški.


Glogoški je dodao kako očekuju ovih dana da će ih saborski zastupnik Nenad Stazić pozvati na Brijune, da tamo borave za sedam kuna kao i predsjednik Vlade, da im osigura vilu gdje bi oni koji su dali svoje zdravlje za hrvatsku domovinu mogli biti smješteni.


Pisanje medija o tome da je Glogoški protupravno koristio državnu kuću, Radoš je nazvao »medijskom hajkom prema Đuri, koja je inscenirana od strane plaćenih PR službi vladajućih«. To je, smatraju prosvjednici, još jedan pokazatelj kakvim se metodama služi ministar Matić.


»Da se ministar zauzeo za svoje branitelje i pokazao dobru volju prema rješavanju problema ne bi bilo potrebe za višemjesečnim korištenjem kuće«, kazao je Radoš, upitavši ministra je li svjestan zdravstvenog stanja hrvatskih ratnih vojnih invalida.


Prosvjednici su prozvali medije da se bave gdje spava stopostotni invalid, a ne gdje spava ministar Matić ni pitanjem na što je Matić potrošio 400 tisuća kuna na službenoj kartici.


Apsurdnim su ocijenili što ministar Matić izjavljuje da se prema njemu upućuju prijetnje koje povezuje s prosvjedom. Pozvali su ga da prijetnje, ako je to istina, prijavi policiji.