Oštar zaokret

Prosvjednici iz Savske Vladi: ‘Sramota je da još niste imenovali ministra, ako to niste u stanju – odstupite’

Hina

Vi ste nas zaboravili, ali mi ne možemo zaboraviti nepravdu i poniženja koja se još uvijek događaju i vi ih ne ispravljate, odnosno ne pokazujete volju za ispravljanjem. Prije izbora ste nam bili dragi gosti, nakon izbora smo ostali bez Vaših osmijeha i tapšanja,« kaže se među ostalim u pismu



Hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, uputili su u povodu 500 dana prosvjeda otvoreno pismo hrvatskim dužnosnicima tražeći od njih da se drže predizbornih obećanja i, prije svega, odaberu ministra odgovornog za probleme branitelja.  


Pozivaju ih »na žurno djelovanje u skladu s dogovorenim programom iz izbornih obećanja« i traže: »odabir ministra branitelja; promjene zakonskih propisa koje omogućavaju dostojan život svim invalidima i braniteljima; usklađivanje nacionalne medijske strategije s istinom o Domovinskom ratu u svrhu zaštite digniteta i dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata; zabranu promidžbe bivše jugoslavenske države i komunističke diktature, one diktature čija je vojska razorila naše živote i domove.«


»Ako to niste u stanju odraditi onda od vas očekujemo odstupanje od odgovornosti jer hrvatskom narodu ne trebaju proračunati nego odgovorni političari. Braniteljske udruge koje prosvjeduju već 500 dana su spremne na dijalog u okvirima iznesenog programa, ali smo spremni ostati do kraja kao očiti znak nepojmljivo ponižavajućeg odnosa hrvatskih vlasti prema svojoj vojsci«, poručuje se u otvorenom pismu koje je dužnosnicima u ime Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine uputio zajnik Udruge Marko Radoš.




»Poštovana gospodo iz vladajuće koalicije, poštovani gospodine Oreškoviću, a posebno poštovana gospođo predsjednice, zar nije sramotno da je još uvijek nemoguće pronaći ministra koji bi bio odgovoran za problematiku branitelja, posebno ratnika i invalida i njihovih obitelji. Zar je to jedina skupina kojoj se ne može pronaći ministar jer svakoga se proglašava lopovom ? To je za nas znak nepravde, ponižavanja i Vaše nesposobnosti,« stoji u pismu.


Ističe se kako su prosvjed počeli tražeći smjenu bivšeg ministra Predraga Matića i dvoje njegovih pomoćnika te bolji odnos institucija prema njima i kako već 500 dana njihova udruga »uporno i dostojanstveno prosvjeduje protiv emocionalne, političke, ljudske i materijalne nepravde« koja se događa stopostotnim i drugim skupinama HRVI i svim sudionicima Domovinskog rata.


»Naš prosvjed je bio iniciran bezobrazlukom i neviđenim objedama od strane bivših dužnosnika vlade koja se nije libila na nas, sto postotne invalide poslati policiju s pendrecima. Izdržali smo i to jer smo sigurni da je Bog i hrvatski narod s nama. Mi smo još tu ispod Šatora. Vi ste nas zaboravili, ali mi ne možemo zaboraviti nepravdu i poniženja koja se još uvijek događaju i vi ih ne ispravljate, odnosno ne pokazujete volju za ispravljanjem. Prije izbora ste nam bili dragi gosti, nakon izbora smo ostali bez Vaših osmijeha i tapšanja,« kaže se među ostalim u pismu.


»Svojim nečinjenjem vi postajete sudionici svakoga samoubojstva i djelatno šaljejte poruku hrvatskom narodu da je njegova žrtva za slobodu bila veliki promašaj,« navodi se u otvorenom pismu.