Samo je jedna istina

Prosvjed u Zagrebu: Ne mijenjajte nazive trgova nazvanih po Titu, odigrao je značajnu ulogu u povijesti

Hina

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Savez i njegovi članovi svim će se raspoloživim demokratskim sredstvima suprotstaviti promjeni naziva trga, pa tako i referendumom "pa da vidimo tko će u ovoj zemlji i ovom gradu glasovati protiv toga da trg nosi ime Josipa Broza Tita"



U povodu manifestacije Dana mladosti, 25. svibnja, koju su organizirali Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske i Savez antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije, u subotu je na Trgu maršala Tita u Zagrebu održan prosvjedni skup protiv promjene naziva toga trga, ali i svih drugih trgova i ulica diljem zemlje koji nose Titovo ime.


Skup je potaknut višegodišnjim nagovještajima i inicijativama usmjerenim na promjenu imena toga trga, a organiziran je s ciljem kako bi se zagrebačkoj Gradskoj skupštini i građanima Zagreba uputila poruka da ne mijenjaju naziv trga nazvanog po čovjeku koji je odigrao značajnu ulogu u povijesti Hrvatske, kazao je predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito” Hrvatske Jovan Vejnović.


 “Ovaj trg već više od 50 godina nosi ime čovjeka s kojim smo kao ljudi i država ušli na velika vrata na geografsku i političku kartu Europe i svijeta”, istaknuo je Vejnović. 




 Već duže vrijeme “određeni ljudi, određene političke stranke angažiraju se na tome da se ime Josipa Broza Tita skine s naziva ovog trga. Mi smo ovdje došli da se tome suprotstavimo, oslonjeni na činjenice, na povijesnu i društvenu ulogu Josipa Broza Tita, na sve ono što je on za svog života napravio za dobrobit Jugoslavije i Hrvatske”, dodao je.


 Poručio je kako će se Savez i njegovi članovi nastojati svim raspoloživim demokratskim sredstvima suprotstaviti promjeni naziva trga, “jer mislimo da to može samo štetiti ovom gradu i državi”, te pozvao da se raspiše referendum “pa da vidimo tko će u ovoj zemlji i ovom gradu glasovati protiv toga da taj trg nosi ime Josipa Broza Tita”.


 Prosvjed je na istočnoj strani Trga maršala Tita okupio dvjestotinjak članova antifašističkih saveza Trogira, Zadra, Rijeke, Zagreba i drugih gradova, koji su nosili zastave Saveza društava “Josip Broz Tito”, crvene majice s Titovim likom i transparente poput “Zagreb za Tita”, a okupili su se skandirajući “Tito! Tito!” i “Tito je naš, mi smo Titovi!”, te “Ne damo našega Tita nikome!”.


 Skup je otvorio glumac Vilim Matula, koji je okupljenima poželio dobrodošlicu na skup riječima “Drugarice i drugovi, građani i građanke!”, što je izazvalo buran pljesak i skandiranje.


 Istaknuo je kako na tvrdnju aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da je jedina istinska pobjeda ona u Domovinskom ratu treba odgovoriti tvrdnjom da su upravo antifašisti izvojevali “ne samo istinsku, već veličanstvenu pobjedu, i to prije svega zato što je to bila zajednička pobjeda hrvatskog, srpskog, bosanskog, slovenskog, židovskog naroda”.


 Okupljenima se obratio i “najmlađi priznati sudionik Narodno-oslobodilačke borbe”, povjesničar Daniel Ivin, koji je napomenuo kako Trg maršala Tita u Zagrebu nije jedini trg u Hrvatskoj koji nosi ime Josipa Broza Tita. “Puno je trgova i ulica u Hrvatskoj i diljem svijeta koji nose njegovo ime i to nam nikada ne mogu skinuti”, poručio je Ivin.


 Saborska zastupnica Hrvatskih laburista – Stranke rada Nansi Tireli osvrnula se na “veliku reviziju povijesti koju neki žele napraviti, učiti nas nanovo, i naučiti, tko je i što netko nekada bio”. “Ali činjenice su neosporne, a postoji samo jedna jedina istina: da nije bilo antifašizma, ja danas ne bih bila ovdje”, poručila je.