Ne zagađenju Jadrana

Prosvjed “SOS za Jadran”: Tko je pitao ribare, tko je pitao turiste, uključi se – reci ne ovoj farsi od procedure

Hina

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Toni Vidan iz Zelene akcije i Dušica Radojčić iz Zelene Istre istaknuli su kako je studija zbog svojih manjkavosti potpuno neprihvatljiva i dobar je pokazatelj nespremnosti institucija u Hrvatskoj za ozbiljnim nadzorom nad tako rizičnom i agresivnom djelatnošću na hrvatskom najvrjednijem prirodnom dobru - Jadranu



Aktivisti Zelenog foruma – nacionalne mreže udruga za zaštitu okoliša u utorak su održali prosvjednu akciju “SOS za Jadran” ispred hotela International gdje Agencija za ugljikovodike priređuje javno izlaganje o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu te nacrtu Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.


Zeleni aktivisti istaknuli su transparent na kojem je pisalo: “Uključi se – reci ne ovoj farsi”.


Toni Vidan iz Zelene akcije i Dušica Radojčić iz Zelene Istre istaknuli su kako je studija zbog svojih manjkavosti potpuno neprihvatljiva i dobar je pokazatelj nespremnosti institucija u Hrvatskoj za ozbiljnim nadzorom nad tako rizičnom i agresivnom djelatnošću na hrvatskom najvrjednijem prirodnom dobru – Jadranu.




Nakon obraćanja novinarima aktivisti su ušli u dvoranu hotela International kako bi čuli javno izlaganje o studiji. U dvorani su također istaknuli transparente na kojima je između ostaloga pisalo “SOS za Jadran”, “Tko je pitao ribare”, “Tko je pitao turiste”.


Voditelj energetskog programa u Zelenoj akciji Toni Vidan istaknuo je kako se “već na prvi pogled vidi kako je studija izrađena na razini koju bi očekivao za malo veću benzinsku stanicu negdje u Zagrebačkoj županiji, a ne za višedesetljetno ugrožavanje Jadrana od strane naftnih kompanija”.


Vidan je rekao da je ključna manjkavost studije besmislenost njene izrade nakon što je Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu odavno usvojen i realizira se provedbom javnog nadmetanja koje je u tijeku.


Pojasnio je kako se se postupak strateške procjene utjecaja na okoliš (SPUO) provodi prije usvajanja nekog programa ili plana i da je članak 4. Uredbe o SPUO više nego jasan: “Strateška procjena se provodi tijekom izrade nacrta prijedloga plana i programa prije utvrđivanja konačnog prijedloga i upućivanja u postupak donošenja na način propisan Zakonom i ovom Uredbom”.


Ocijenio je kako je “ovakva farsa od procedure u jasnoj suprotnosti sa Zakonom o zaštiti okoliša i EU legislativom o SPUO, pa će i mogući ugovori s naftnim kompanijama koji se potpišu na osnovu ovako manjkave procedure biti upitni”.


Dušica Radojčić iz Zelene Istre istaknula je kako je studija toliko loša da zahtjevaju njeno odbacivanje. Naglasila je i kako je neprihvatljivo da se monitoring stanja okoliša i zagađenja povjerava koncesionarima, odnosno naftnim kompanijama.


“Dobar primjer neozbiljnosti ‘stručnog’ pristupa je nevjerojatna tvrdnja kako će postavljanje naftnih platformi omogućiti pticama selicama odmaranje, čime se one ‘oporavljaju’. Autori stoga zaključuju kako ‘opisani utjecaj (naftnih platformi na ptice) ima karakteristike pozitivnog utjecaja’. Autori čak pretpostavljaju kako će pticama na platformama možda biti dostupni i izvori hrane”, rekla je Radojčić.


Zeleni aktivisti pozvali su na povlačenje te studije iz dalje procedure, te naglasili kako je važno da se što više građana i institucija uključi u javnu raspravu i jasno usprotivi toj, kako su rekli, “farsi od procedure”.


“Uključite se u javnu raspravu o nafti na Jadranu: neka se čuje vaše NE zagađenju Jadrana”, poručili su aktivisti i pozvali građanke i građane, udruženja i institucije da se uključe u javnu raspravu o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu i što jasnije izraze svoje protivljenje toj manjkavoj studiji i planiranoj eksploataciji nafte na Jadranu.


Javni uvid i javna rasprava održavaju se od 16. siječnja do 16. veljače, a koordinira ih i provodi Ministarstvo gospodarstva.