Pravo na prosvjede

Prosvjed RF-a policija ocijenila rizičnim: Htjeli su nam zabraniti okupljanje

Boris Pavelić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Taj je skup na društvenim mrežama najavljen tek nakon što nam je policija odbila prijavu našeg, već ranije objavljenog, skupa«, tvrde u RF-u, ocjenjujući kako je »jasno da je ovdje riječ o vrlo sumnjivoj priči«.



Radnička fronta (RF) tek je iz drugog pokušaja, jučer, uspjela policiji prijaviti prosvjed protiv vojnog roka, jer tvrde da su im u policiji u utorak rekli da »ne mogu prijaviti prosvjed«, što je RF protumačila kao otvoreni pokušaj zabrane.


»U utorak sam došao u policiju kako bih za predstojeću subotu prijavio prosvjed protiv vojnog roka pred zgradom Ministarstva obrane. Odmah su mi rekli da ne možemo prijaviti prosvjed, jer da je u isto vrijeme i na istome mjestu već najavljen jedan drugi prosvjed«, ispričao je jučer za naš list aktivist RF-a Denis Geto.


»Sve što su mi rekli zvučalo je kao da nas žele obeshrabriti. Uputili su me da promijenimo mjesto i vrijeme pa da dođemo opet, ali smo odbili, jer imamo ustavno pravo prosvjedovati«, dodao je Geto.




No jučer, nakon što je RF u utorak navečer objavila priopćenje o tom događaju, nazivajući ga »prvim naznakama stvaranja policijske države«, dogodio se obrat: RF je oko 14 sati objavila kako je »ipak dobila potrebne papire za subotnji prosvjed pred MORH-om u podne«.


»Jučer ujutro zvali su me iz policije i rekli da dođemo, jer će nam biti dopušteno održavanje prosvjeda«, objasnio nam je Denis Geto, koji je tako i učinio. No, čini se da je policijska podozrivost ipak ubrala plod: RF je odustala od prvotne namjere da prosvjeduje točno pred zgradom MORH-a, te pristala da prosvjed održi nešto dalje.


»Premda smo prvotno planirali prosvjedovati na sjevernom dijelu Krešimirova trga, pred zgradom MORH-a, otići ćemo nešto dalje, južnije, prema Branimirovoj tržnici. To nam ništa ne znači, dapače, čak je i bolje, jer ima više mjesta, ako dođe više ljudi«, objasnio nam je Denis Geto.


No, njihovo će mjesto vjerojatno zauzeti protuprosvjed malo poznate Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996 (UHB HR), koja je u utorak preko facebooka »sve domoljubne udruge i domoljube« pozvala na skup »kojim ćemo izraziti potporu inicijativi vlade o uvođenju obveznog služenja vojnog roka«.


Skup je zakazan pola sata prije prosvjeda RF-a, u 11,30, s jasno preciziranim mjestom održavanja: »Trg Petra Krešimira IV, zgrada MORH-a«. Poziv je objavljen je u nepotpisanome tekstu na web stranici priznajem.hr, te na facebook stranici »Vratimo obvezni vojni rok«, koju održava isti taj web portal, koji nema impresum. Poziv na facebooku potpisao je predsjednik UHB HR Dražen Šemovčan.


Radnička fronta tvrdi kako je skup potpore vojnom roku organiziran i najavljen tek nakon što je objavljena vijest o njihovu prosvjedu. »Taj je skup na društvenim mrežama najavljen tek nakon što nam je policija odbila prijavu našeg, već ranije objavljenog, skupa«, tvrde u RF-u, ocjenjujući kako je »jasno da je ovdje riječ o vrlo sumnjivoj priči«. Policija, pak, tvrdi suprotno: iz zagrebačke Policijske uprave našem su listu izjavili kako su »zaprimili prijavu udruge iz Đurđevca o javnom okupljanju koje će se održati 11. veljače od 11.30 do 13 sati na Trgu kralja Petra Krešimira IV.«


Dodaju kako su »osobu koja je htjela prijaviti na istom mjestu i u isto vrijeme drugo javno okupljanje u organizaciji političke stranke, policijski službenici su uputili da javno okupljanje može prijaviti ili u alternativno vrijeme ili na alternativnom mjestu«. Nakon toga, kažu u policiji, »zaprimili smo prijavu o drugom javnom okupljanju koje će se održati također 11. veljače od 12 do 13 sati na Trgu kralja Petra Krešimira IV, ali na južnom dijelu parka«. U RF-u su nam kazali da im je policija rekla kako njihov skup smatraju rizičnim.