Iz mržnje

Prošlotjedni napad nije izoliran slučaj: Napadi na učenike srpske gimnazije su, tvrdi ravnatelj, “dosta česti”

Boris Pavelić

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Ravnatelj gimnazije protojerej-stavrofor Slobodan Lalić kaže da škola svaki put obavijesti policiju,  ali ne i javnost, »jer se nadaju da će to rješavati službe koje to imaju za zadatak«



ZAGREB  Policija traga za napadačima koji su u petak, 6. studenoga, kamenjem napali učenike Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu, doznao je jučer naš list u zagrebačkoj policiji, ali iz škole tvrde kako nije riječ o prvome napadu.


Mitropolija zagrebačko-ljubljanska Srpske pravoslavne crkve (SPC) objavila je u ponedjeljak kako su učenici napadnuti dok su dolazili na nastavu. Napala ih je, dodaje se u priopćenju, »grupa njihovih vršnjaka iz obližnje zagrebačke škole«. »Fizičkom napadu prethodilo je vrijeđanje na nacionalnoj osnovi u autobusu javnog prijevoza, a nastavljeno gađanjem kamenjem na ulici i po ulasku u dvorište gimnazije«, priopćio je SPC. Policija je našem listu potvrdila da su obaviješteni o incidentu. »Tragamo za počiniteljima. Kriminalistička obrada traje«, kažu u policiji.



U priopćenju SPC-a navodi se kako nitko nije ozlijeđen, ali je razbijeno »staklo na ulaznim vratima gimnazije i duhovnog centra u kome stanuje Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije«. Naglašava se također kako je napad uplašio i uznemirio učenike.





Udruge za ljudska prava osudile su takvo nasilje. Antifašistička liga, Documenta i Kuća ljudskih prava u priopćenju su upozorile kako nije riječ o prvom napadu na učenike pravoslavne gimnazije. Potvrdio je to za televiziju N1 ravnatelj gimnazije protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, rekavši kako se napadi događaju »dosta često«, ali da »u posljednjih godinu dana nije bilo ozlijeđenih«.


Škola svaki put obavijesti policiju, Gradski ured za obrazovanje i Centar za socijalnu skrb, ali ne i javnost, »jer se nadaju da će to rješavati službe koje to imaju za zadatak«. Ovaj put, javnost je obavijestila SPC. »Ovaj je napad započeo u autobusu, a tamo je bilo i odraslih koji, nažalost, nisu bili voljni da zaštite naše učenike«, sa žaljenjem je kazao Lalić.


Udruge za ljudska prava u svom priopćenju kažu kako »počinitelji, izgleda ne bez osnove, smatraju da takvo, po njima valjda ‘domoljubnim’ razlozima vođeno nasilje, može u Hrvatskoj proći nekažnjeno«. Zahtijevajući da se počinitelji pronađu i kazne, udruge podsjećaju da su učenici napadnuti tri dana uoči 78. obljetnice pogroma nad Židovima u Njemačkoj, poznatog kao Kristalna noć. »To može biti dobar podsjetnik kuda takvi ‘beznačajni incidenti’ mogu odvesti jedno društvo i jednu zemlju«, stoji u priopćenju udruga za ljudska prava.