Terakota ratnici i lampioni

Proslavi kineske Nove godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačića nazočili predsjednica i premijer

Hina

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Foto: Goran Mehkek / CROPIX



 Glazbeno-scenskim nastupom kineskih umjetnika na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, posebno ukrašenom za tu prigodu terakota ratnicima i lampionima, u subotu navečer proslavljena je kineska Nova godina.


 Proslava, kojoj su nazočili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković, počela je tradicionalnim Plesom zmajeva, a predsjednica Republike i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zmaju su nacrtali oči, kao simbol sreće u Novog godini, mira, bogate žetve i obilja blagoslova.Uz brojne građane, predsjednicu Grabar Kitarović i premijera Oreškovića, nastup na središnjem zagrebačkom trgu pratili su i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministar vanjskih poslova Miro Kovač te drugi uzvanici iz hrvatskoga javnog i političkog života.

 Kineski umjetnici predstavili su program tradicionalnih izvedbenih umjetnosti u kombinaciji sa suvremenim izričajem.


Zagrebačka publika imala je priliku vidjeti i jedinstveni spoj uvježbanih plesača suvremenog plesa s elementima borilačkih vještina te opernu točku koja je predstavila tipične uloge u kineskoj operi.




 Osebujna rock grupa, koja spaja folk i modernu glazbu, uz popratne projekcije fotografija hrvatske obale, izvela je i svoju obradu jedne tradicionalne dalmatinske pjesme. Okupljene je oduševio i akrobatski nastup »Balet na ramenima«, u kojemu je izvođačica plesala na ramenima svog partnera.


 Kulturni program ponovit će se i u nedjelju; rekviziti iz Plesa zmajeva dar Zagrebu


 Uoči nastupa kineskih umjetnika na pozornici Trga bana Jelačića, hrvatskim građanima su u izjavi za medije sve najbolje u Novoj godini poželjeli kineska veleposlanica Deng Ying i zamjenik direktora Ureda za kulturu grada Pekinga Lu Xianfu, te pohvalili suradnju s Hrvatskom i Zagrebom, koji je već ugošćivao proslavu kineske Nove godine.


 Objasnili su novinarima da je, prema kineskom lunarnom kalendaru 2016. godina majmuna, koji simbolizira mudrost, zdravlje i sreću.


 Kulturni program ponovit će se i u nedjelju, što je i zadnji dan izložbe s osamdeset lanterni terakota ratnika na Trgu, koja svjedoči o dugoj i slavnoj povijesti kineske tradicije.


 Riječ je o skulpturama nastalima po uzoru kineske vojske od terakote, koja broji osam tisuća likova, a pronađena je prije četrdesetak godina u grobnici prvog kineskog cara koji ih je dao izraditi kako bi ga vojska čuvala i u vječnosti.


 To je jedno od najvećih arheoloških nalazišta modernog doba, a terakota ratnici smatraju se osmim svjestkim čudom. Izložba lanterni terakota ratnika inspirirana je originalnim skulpturama, a prije Zagreba je već obišla brojne zemlje diljem svijeta.


 Ples zmajeva s kojim je počela proslava održao se uz pomoć dvadesetak volontera iz Hrvatske. Zmaj u tradicionalnoj kineskoj kulturi predstavlja dobru sreću, a Ples zmajeva, koji je nastao prije tisuću godina, organizira se prigodom proslave svakog velikog blagdana.


 Na samom kraju manifestacije Grad Peking će rekvizite iz Plesa zmajeva ostaviti na dar Gradu Zagrebu, kao simbol prijateljstva dva grada i za buduće proslave.