Pantovčak načelno podržava Vladin prijedlog

Proslava Oluje: Grabar-Kitarović za vojnu paradu, ali još ne zna gdje

Irena Frlan Gašparović

Foto arhiva

Foto arhiva

Predsjednica već neko vrijeme razgovara s načelnikom Glavnog stožera OS-a generalom Dragom Lovrićem o načinu obilježavanja jubilarne obljetnice Oluje



ZAGREB » Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slaže se s idejom da se ove godine Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza proslavi na poseban način, vojnom paradom, no zasad Vladin prijedlog da se vojna parada organizira u Zagrebu još uvijek nema bezrezervnu podršku na Pantovčaku.


   »S obzirom na to da je riječ o 20. obljetnici Oluje, predsjednica smatra da treba napraviti nešto posebno i to je i sama inicirala«, kazali su nam u Uredu predsjednice, dodavši da još treba razgovarati o tome gdje bi se vojna parada održala.


   U Vladi smatraju da bi se 20. obljetnica akcije Oluja trebala obilježiti mimohodom oružanih snaga, ali ne u Kninu, gdje se svake godine održava svečanost, nego na ulicama glavnoga grada. Na kojoj točno lokaciji, u Vladi još nisu definirali, ali, kako se neslužbeno doznaje, smatraju da to ne bi trebao biti Jarun kao 1995. godine, nego neka od širokih gradskih ulica. No, s obzirom da je, prema Ustavu, predsjednica ujedno i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, oko organizacije vojne parade moraju se prethodno usuglasiti Banski dvori i Pantovčak.




   Na Pantovčaku ističu da predsjednica već neko vrijeme razgovara s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom Dragom Lovrićem o načinu na koji će se ove godine obilježiti jubilarna obljetnica. Međutim, ističu da još treba dogovoriti gdje bi se svečana vojna parada trebala održati. »Treba razgovarati i o Kninu«, smatraju u Uredu predsjednice. Jedna od mogućnosti koju spominju na Pantovčaku je i da se mimohod oružanih snaga organizira dan uoči 5. kolovoza u Zagrebu, a da se onda sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježi uobičajenim programom u Kninu, podizanjem zastave, misom i drugim događajima, kao i prethodnih godina.


   U Vladi i u Uredu predsjednice slažu se da dogovor oko načina proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti treba postići vrlo skoro, možda u iduća dva do tri tjedna, jer je organizacija vojne parade logistički zahtjevan posao pa je nužno na vrijeme početi s pripremama.