Školarci dobivaju dodatni zdravi obrok

Prosječan Hrvat pojede osam kilograma jabuka godišnje, ministar Ostojić – 100

Ljerka Bratonja Martinović

Ministar obrazovanja Željko Jovanović izrecitirao je pjesmu Steve Leskarca »Voće je zdravo«, te optužio roditelje da su u pogledu prehrane zakazali u odgoju



ZAGREB  Oko 162.000 učenika nižih razreda osnovne škole u ukupno 835 škola u Hrvatskoj sudjelovat će od jeseni u projektu »Shema školskog voća« koji će se po principima Europske unije provoditi u Hrvatskoj naredne tri godine. 


Projektom će se djeci omogućiti jedan dodatni školski obrok voća i povrća tjedno, u cilju promocije zdrave prehrane i smanjenja pretilosti već u dječjoj dobi. 


Projekt je vrijedan 1,37 milijuna eura i financira se sa 75 posto iz proračuna EU, a 25 posto iz hrvatskog državnog proračuna. U prošloj je godini u projektu sudjelovalo više od osam milijuna djece u 24 europske države, a postojeći budžet od 90 milijuna eura godišnje u naredne bi se tri godine trebao povećati na 150 milijuna eura. Nositelj je projekta Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s ministarstvima zdravlja, obrazovanja i drugim institucijama. 




– Prosječan Hrvat godišnje pojede 8,4 kilograma jabuka, a ja ih na godinu pojedem stotinu kilograma. Moja je poruka građanima – jedite voće što češće i više, jer svako četvrto dijete u Hrvatskoj danas ima prekomjernu težinu – poručio je na predstavljanju projekta ministar Ostojić. 


Navodeći podatke po kojima 66 posto djece ne jede voće, a čak 76 posto djece ne jede povrće svaki dan, ministar obrazovanja Željko Jovanović izrecitirao je pjesmu Steve Leskarca »Voće je zdravo«, te optužio roditelje da su u pogledu prehrane zakazali u odgoju. 


– Roditelji više stručne spreme imaju povoljan indeks težine, ali su njihova djeca preuhranjena. Očito je zakazao odgoj, a tvrdnje da je voće preskupo ne stoje, jer djeca svakodnevno jedu gazirana pića i slatkiše, ustvrdio je Jovanović.