Stranački savjeti

“Proradile” SDP-ove koordinacije: Prva se sastala ona za obranu

Tihana Tomičić



ZAGREB – Vrh SDP-a oformio je na skupu u Ogulinu niz novih koordinacija koje će okupljati članove Predsjedništva, zastupnike i čelnike savjeta po resorima, a danas se sastala prva od tih koordinacija – ona za za unutarnje poslove i obranu.


Na sastanku koji je kao šef koordinacije vodio Franko Vidović bili su i Ranko Ostojić, Željka Antunović, Ante Kotromanović, Joško Klisović i drugi, a tema prvog sastanka bila je nabava borbenih aviona za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane RH.


Nakon diskusije zaključeno je da budućnost oružanih snaga i njihova sposobnost zaštite državnog suvereniteta ovisi o modernizaciji svih grana vojske te o osposobljenosti časnika, dočasnika i vojnika, da pritom SDP podržava zadržavanje borbene sposobnosti i zaštite hrvatskog suvereniteta u zračnom prostoru, te da se SDP zalaže za dugoročno održivo opremanje zračnih snaga koje će biti usklađeno s političkim prioritetima i financijskim mogućnostima Hrvatske. Ta održivost obuhvaća dugoročno i strateški promišljeno opremanje zračnih snaga koje će omogućiti trajno izvršavanje ustavnih zadaća oružanih snaga u zaštiti državnog suvereniteta ; ravnomjernu modernizaciju svih grana oružanih snaga u skladu s dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga RH; velike državne nabave kao što su modernizacija Oružanih snaga RH moraju biti dio ukupne državne politike, a posebice razvoja hrvatskog gospodarstva.




Zaključeno je i da je kroz ovako kapitalne investicije hrvatske države nužno osigurati poticaj rastu hrvatskog gospodarstva i nova radna mjesta, te tehnološki i znanstveni razvoj. SDP naglašava da će njihova podrška prijedlozima Vlade RH biti uvjetovana ispunjenjem navedenih kriterija, zakonitošću i transparentnošću postupka nabave. 


To je zapravo odgovor SDP-a na aktualne rasprave oko kupovine novih borbenih aviona i ostalog naoružanja, a nakon sjednice medijima je poslano prioćenje sa zaključcima, što je također jedan od novih zadataka koji su komunicirani na skupu u Ogulinu – da se javnost bolje informira o svim SDP-ovim politikama.


Koncept je, o kojem su zadnjih dana govorili potpredsjednici Rajko Ostojić i Zlatko Komadina, da se timski ujedne tri tijela, Predsjedništvo, klub zastupnika i savjeti.


– Među njima nije bilo koordinacije, jer da je bilo koordinacije rejting bi nam bio bolji. Napokon smo napravili hijerarhijski ustroj kako koordinirati sve, kazao je ovih dana potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.


Narednih dana sastat će se i ostalih 20-ak koordinacija. Kako je poznato, supervizori njihovog rada su potpredsjednici Boris Lalovac za gospodarstvo, Peđa Grbin za unutarnju i vanjsku politiku i pravosuđe, Zlatko Komadina za samoupravu i EU fondove, te Rajko Ostojić za društvene djelatnosti.