Tužba za klevetu

Propala Karamarkova tužba: Sabor odbio skinuti zastupničke imunitete Petrovu i Bulju

Hina

Karamarko je Petrova i Bulja tužio zbog izjava danih za predizborne kampanje krajem kolovoza 2016. u Zadru, a u kojima su naveli da je »Karamarko smijenjen jer je uhvaćen u kriminalnim radnjama«



Hrvatski sabor u srijedu je potvrdio stav Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) te odbio skinuti zastupnički imunitet, odnosno odobriti vođenje kaznenog postupka protiv ‘mostovaca’ Bože Petrova i Mire Bulja, koje je za klevetu tužio Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a.


Karamarko je Petrova i Bulja tužio zbog izjava danih za predizborne kampanje krajem kolovoza 2016. u Zadru, a u kojima su naveli da je »Karamarko smijenjen jer je uhvaćen u kriminalnim radnjama«, odnosno da su »to političke elite koje su izdale nacionalne interese štiteći Karamarka, Sanadera i sve pljačke koje su se ranije događale«.


Karamarko je ocijenio da su time iznijeli neistine koje mogu štetiti njegovoj časti i ugledu.




Praksa je MIP-a i Sabora da odbija zahtjeve za skidanje imuniteta kada to traže privatni tužitelji, ne i kada to traži državno odvjetništvo ili sud.


Zbog tog je razloga Sabor ‘ostavio’ zastupnički imunitet i Miloradu Pupovcu (SDSS) kojega je, također zbog kaznenog djela klevete, tužio privatni tužitelj.


Sabor je u srijedu u drugo čitanje poslao prijedloge zakona o koncesijama, o izmjenama i dopunama zakona o autorskom i srodnim pravima, o zaštiti svjedoka, o ravnopravnosti spolova itd. Sve primjedbe i prijedloge izrečene u raspravi na odborima i u Saboru dostavit će se predlagateljima kako bi ih uzeli u obzir kod izrade konačnih zakonskih tekstova.