Čekaju novo rješenje

Pronađen dokument iz 1960. godine: Potvrđeno vlasništvo nad palačom Matice hrvatske

Tihomir Ponoš

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Pronađen je ključan dokument koji potvrđuje da je Matica hrvatska vlasnica palače, te da zgrada nikada nije bila društveno vlasništvo. U Matici hrvatskoj nadaju se i sudskoj potvrdi vlasništva



Matica hrvatska neće biti lišena vlasništva nad svojom palačom u središtu Zagreba, ta palača ipak nije društveno vlasništvo, a u Matici hrvatskoj nadaju se da će uskoro dobiti i sudsku potvrdu toga da je Matica vlasnik zgrade koju je, uz pomoć njenih članova, izgradila 1887. godine. Neočekivani problem za Maticu hrvatsku nastao je 15. siječnja prošle godine, kada je Općinski sud u Zagrebu donio rješenje o upisu društvenog vlasništva nad palačom. Posljedica tog rješenja bila je potpuna pravna nesigurnost po pitanju statusa palače za Maticu hrvatsku.


– Sljedeći korak bio bi upisivanje palače Matice hrvatske u vlasništvo Republike Hrvatske i njome bi, teoretski, upravljao DUUDI, kazao nam je glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić koji je matičare o pronalasku ključnog dokumenta za očuvanje Matičinog vlasništva nad palačom obavijestio na nedavnoj Godišnjoj skupštini održanoj u Sinju.


Nositelji prava


Priča o palači Matice hrvatske i vlasništvu nad njom za sudski je spor koji još nije završen nastala 1959. godine. Sekretarijat za financije Narodnog odbora Općine Donji grad u Zagrebu je 20. lipnja 1959. donio rješenje kojim je po Zakonu o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta palaču Matice hrvatske i zemljište na kojem je izgrađena proglasio društvenim vlasništvom. Ta je odluka postala temelj za pokretanje postupka protiv Matice hrvatske u kojem je prošle godine ta odluka iz 1959. godine potvrđena i na temelju koje je Matici prijetio gubitak palače.




– Prije toga sklopljena je urota 2012. godine između jednog otpuštenog zaposlenika Matice s nekim nositeljima prava zaštićenih najmoprimaca u dva stana koja su u palači, kazao je Lukić. U siječnju 2015. godine Općinski sud je Maticu hrvatsku samo obavijestio o tome da je njena palača društveno vlasništvo. U Matici nisu imali nikakvih informacija o tom sporu sve dok nisu dobili rješenje, rekao nam je glavni tajnik Matice.


Nakon rješenja Općinskog suda zaštićeni najmoprimci podnijeli su zahtjev za otkup spomenuta dva stana, ali se nisu uspjeli upisati kao vlasnici stanova. U svibnju ove godine Županijski sud je cijeli predmet vratio Općinskom sudu, a u međuvremenu je u arhivi Matice hrvatske pronađen ključan dokument koji potvrđuje da je Matica hrvatska vlasnica palače, te da zgrada nikada nije bila društveno vlasništvo.


Žalba na rješenje


Lukić je naveo da rješenje iz 1959. godine nikada nije postalo pravomoćno, a ondašnje se vodstvo Matice hrvatske na njega žalilo. Osim što je ta činjenica išla u prilog Matici, u arhivu je pronađen ključni dokument iz 1960. godine koji je donio isti sekretarijat koji je odlučio i o tome da se zgrada Matice proglasi društvenim vlasništvom.


– U tom je dokumentu navedeno da se palača Matice hrvatske izuzima od nacionalizacije – rekao nam je Lukić. Istražujući arhivu Matice hrvatske u potrazi za spasonosnim dokumentom, pronađeno je i pismo Čede Grbića (visokog partijskog i republičkog dužnosnika u to doba) u kojem poručuje Komisiji za nacionalizaciju da palača Matice hrvatske ne treba biti nacionalizirana.


Otkako je zgrada upisana u vlasničke knjige, kao vlasnica palače navodi se isključivo Matica hrvatska. Ta je najstarija hrvatska kulturna institucija kao vlasnik palače bila upisana i u razdoblju od 1972. do 1990. godine u vrijeme kada je njen rad nakon sloma Hrvatskog proljeća bio zabranjen. U Matici hrvatskoj sada čekaju novo rješenje prvostupanjskog Općinskog suda u ponovljenom postupku, a sve dokumente, uključujući i ključni dokument iz 1960. godine, već su dostavili u spis.