Gaudeamus igitur

Promovirano 339 novih doktora znanosti

Hina

Ove godine je na zagrebačkom Sveučilištu promovirano oko 1.400 novih doktora znanosti i umjetnosti. To je gotovo dvostruko više nego 2011., kad je bilo 760 promoviranih, i gotovo trostruko više nego 2010., kad ih je bilo 496



ZAGREB – Sveučilište u Zagrebu dobilo je danas 339 novih doktora znanosti i umjetnosti, koje je na dvije svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) promovirao rektor Aleksa Bjeliš sa suradnicima uručivši im doktorske diplome.


Tijekom prve svečanosti promovirana su 162 pristupnika, u drugoj njih 177.


Pristupnici su, tradicionalno, bili odjeveni u svečane odore – toge i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta do zgrade HNK došli u povorci. Svečanost promocije počela je intoniranjem državne himne, a prigodnim riječima se novim doktorima znanosti, njihovim obiteljima i uzvanicima obratio rektor Bjeliš. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti, oni su tradicionalnim prebacivanjem kićanke s lijeve na desnu stranu akademske kape ušli u novo i više akademsko zvanje.




 Rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš je, čestitavši novima doktorima znanosti i umjetnosti. istaknuo da je sveučilište zajednica kreativnih ljudi. Ocijenio je da zagrebačko Sveučilište po broju objavljenih znanstvenih radova i rezultatima ne zaostaje za mnogo boljim i bogatijim sveučilištima. Rektor Bjeliš naglasio je i potrebu postdoktorskog obrazovanja kao i daljnji rad u istraživačkim projektima novih doktora znanosti.


Inače, ove godine je na zagrebačkom Sveučilištu promovirano oko 1.400 novih doktora znanosti i umjetnosti. To je gotovo dvostruko više nego 2011., kad je bilo 760 promoviranih, i gotovo trostruko više nego 2010., kad ih je bilo 496.


 Na današnjoj promociji novih doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu najviše ih s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, njih 93, te s Filozofskog – 65.Svečanost je završila intoniranjem akademske himne »Gaudeamus igitur«.