Tiskovna konferencija u Saboru

Promijenimo Hrvatsku: Reforma zdravstvenog sustava ne smije ići preko leđa pacijenata

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva

»Zdravstveni sustav nam je kronično bolestan i u velikim gubicima. Tamo se troši oko 7 posto BDP-a i skoro 20 posto rashoda državnog proračuna, a naš je stav da ćemo se i dalje zalagati za besplatno javno zdravstvo i dostupnost zdravstvene zaštite svima«, rekao je Ivan Lovrinović



ZAGREB Iz stranke Promijenimo Hrvatsku u četvrtak su upozorili na važnost zdravstvenog sustava u Hrvatskoj i primarne zdravstvene zaštite, te poručili kako se reforma zdravstvenog sustava ne smije prelamati preko leđa pacijenata i njihova prava na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.


»Zdravstveni sustav nam je kronično bolestan i u velikim gubicima. Tamo se troši oko 7 posto BDP-a i skoro 20 posto rashoda državnog proračuna, a naš je stav da ćemo se i dalje zalagati za besplatno javno zdravstvo i dostupnost zdravstvene zaštite svima«, rekao je Ivan Lovrinović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.


»Rashodi zdravstvenog sustava lani su dostigli gotovo 24 milijarde kuna, a 2003. su bili 14 milijardi. Sve što se događalo su samo pokušaji provođenja reformi no to su u stvarnosti bile tek sanacije«, rekao je Lovrinović.




Iako su nam 34 bolnice udaljene jedna od druge 34 kilometara, a u EU je prosjek 77 kilometara, liste čekanja su nam velike, rashodi nam rastu dok se broj stanovnika smanjuje, a sustav nam je dvostruko više od EU opterećen nemedicinskim osobljem, kazao je.


Promijenimo Hrvatsku daje podršku naporima udruga na području primarne zdravstvene zaštite i smatra da se novom reorganizacijom sustava ona treba staviti u prvi plan jer se danas od 24 milijarde za nju izdvaja tek tri milijarde kuna.


Predstavnica Udruge koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Marija Divić rekla je da su se upravo sastali s ministrom zdravstva i čelništvom HZZO-a jer su htjeli predstaviti važnost reforme primarne zdravstvene zaštite.


»Cilj nam je da kao socijalno osviješteni liječnici, koji 20 godina žive u poluprivatnom zakupu domova zdravlja, zaštitimo pacijente i domske liječnike jer su diskriminirani. To je zato što je prije nekoliko godina donesen zakon koji u jednom svom članku govori o obvezi ostanka najmanje 30 posto djelatnika domova zdravlja unutar doma zdravlja. Znači 70 posto koncesionara radi primarnu zdravstvenu zaštitu besplatno na zdravstvenu knjižicu dok je preko 30 posto koncesionara obvezno ostati u domovima zdravlja. Županije i lokalne samouprave ne raspisuju koncesije i diskriminiraju liječnike«, kaže Divić.


Od resornog ministra smo tražili da pojasni kako će se postaviti u izmjenama zakona i hoće li i dalje potencirati taj diskriminacijski članak. »To nam je bitno kako bi pacijenti imali zdravstvenu zaštitu dostojnu čovjeka«, rekla je.


»Pacijent za nas koncesionare potpisuje svojim potpisom i odgovaramo za rad prema njemu, dok se u domskim uvjetima potpisuju ugovori timova bez nositelja, odnosno ravnatelj potpisuje u ime nekoga tko ne postoji«, dodala je Divić.