Manje se pije u kafićima

Promet u prosjeku pao 15 posto: Nakon rasta PDV-a, svaki drugi vlasnik kafića ili restorana u PGŽ-u želi zatvoriti objekt

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

"Hitno je potrebna stručna analiza od strane ministarstva financija da pokaže što se događa, jer su naše brojke toliko kritične da ni sami ne vjerujemo u njih", objasnio je Vedran Jakominić, čelnik Koordinacije ugostitelja Primorsko-goranske županije



Ugostitelji su u prva tri mjeseca zaradili čak 140 milijuna kuna manje nego prošle godine, javlja RTL. Posljedica je to povećanja PDV-a za s 13 na 25%.


Manje se pije u kafićima, barem prema izdanim računima. Analiza ugostitelja Primorsko-goranske županije pokazuje alarmantne podatke – nakon podizanja PDV-a na ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, svaki drugi vlasnik kafića ili restorana u toj županiji želi zatvoriti objekt, a promet je u prosjeku pao 15 posto.


“Ona je pokazala da je hitno potrebna stručna analiza od strane ministarstva financija da pokaže što se događa, jer su naše brojke toliko kritične da ni sami ne vjerujemo u njih”, objasnio je Vedran Jakominić, čelnik Koordinacije ugostitelja Primorsko-goranske županije.




A možda bi trebali, jer je iz podataka porezne uprave o prometu u ugostiteljstvu za prva tri mjeseca ove godine vidljivo da je neto iznos koji je ostao ugostiteljima nakon što se odbije PDV manji za čak 140 milijuna kuna u odnosu na lani! Uz to pao je i broj izdanih računa. Ugostitelji apeliraju:


“Želimo razgovor s ministarstvom financija, da nađemo neko zajedničko rješenje za svih nas”, kazao je Vedran Jakominić, čelnik Koordinacije ugostitelja Primorsko-goranske županije.


Unatoč brojkama građani su i dalje skeptični te misle da ugostitelji ipak zarađuju više nego što zaista prikazuju.


“Mislim da se ugostitelji moraju odreći malo od svoje marže. To je definitivno, ne. Jer znam da imaju jako visoke marže”, misli Krešimir Kalafatić iz Zagreba.


Ugostitelji tvrde da su bili primorani podići cijene, ali da unatoč tome i dalje u prva tri mjeseca većina njih trpi gubitke. Većina je odmah podigla cijene za kunu ili dvije, ali čini se da će ih morati podići i oni koji su do sada oklijevali, kažu u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti pri HGK.


“Sve ono što govore kolege i sve informacije koje su se iznosile na plenarnoj sjednici jednostavno su išle u tom smjeru da će svi morati podići cijenu usluge svog proizvoda da bi mogli opstati”, objasnio je Ivan Bogović, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK.


Grad Rijeka stoga je odlučio od svibnja smanjiti stopu poreza na potrošnju s 3 na 1,5%. Ugostiteljima bi tako trebalo ostati 1 cijelo 3 milijuna kuna više.


“Prihvatio sam njihovu inicijativu da se smanji porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića koji je prihod gradskog proračuna”, rekao je Vojko Obersnel (SDP), gradonačelnik Rijeke.


No to je tek kap u moru, a sa stopom PDV-a od 25 posto za ugostitelje Hrvatska se uz Dansku nalazi na samom vrhu u EU. Druge turističke zemlje poput Italije i Španjolske tu stopu drže na 10 p