Za vikend i dalje kiša

Proljeće se vraća od ponedjeljka. Dani će biti sunčani i topli, ali ujutro je moguć i – mraz

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, a povremene kiše bit će mnogo manje nego u petak. Puhat će slab do umjeren vjetar, većinom sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 3 do 6 °C, a najviša dnevna između 7 i 10 °C. Oblačno će biti i u središnjoj Hrvatskoj, također povremeno sa slabom kišom, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a temperatura uglavnom između 4 i 8 °C.


I u gorju će još uglavnom u prvom dijelu dana biti povremenih slabih oborina, u višim predjelima i susnježice i snijega. Na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno i uglavnom suho. Puhat će ponegdje umjeren sjeveroistočnjak, na moru umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, uz valovito more. Najniža temperatura u gorju od 0 do 3 °C, a najviša od 3 do 6 °C. Na obali ujutro oko 9 °C, a danju oko 13 °C.


Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ali i mjestimice malo kiše, većinom u južnijim predjelima. Puhat će slaba i umjerena bura, a prema jugu i istočni vjetar. Jutarnja temperatura od 6 °C u Zagori do 11 °C na obali, a dnevna između 13 i 16 °C. Na jugu Hrvatske promjenljivo, mjestimice s kišom, vjerojatno i u obliku ponekog pljuska s grmljavinom. Slabo do umjereno jugo i istočni vjetar pratit će i malo do umjereno valovito more. Temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, u zaobalju ujutro ponegdje niža, piše HRT.




Na kopnu će još i u nedjelju povremeno biti malo kiše. Početkom novog tjedna stabilizacija i razvedravanje, pa će veći dio tjedna prevladavati sunčano. U nedjelju će puhati slab do umjeren sjeveroistočnjak, u ponedjeljak i jak, a od utorka vjetar većinom slab. Dnevna temperatura u porastu, a jutarnja u utorak i srijedu niža, pa ponajprije po kotlinama pri tlu može biti slabog mraza. Na Jadranu će u nedjelju još biti promjenljivo uz češće kišu nego u subotu, u Dalmaciji i poneki pljusak s grmljavinom. U ponedjeljak razvedravanje, na jugu uz još moguće lokalne pljuskove, a od utorka pretežno sunčano.


U nedjelju na sjeveru umjerena bura. U ponedjeljak bura jača i širi se na cijelu obalu, a već u utorak slabi i okreće na sjeverozapadnjak. Dnevna temperatura bit će u porastu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić. 


Zoran Vakula je, pak, prognozu za idući tjedan napisao u stihovima.


Primjenjivi su, ali i do sada nepoznati ovi koji će uskoro,


puuuuno lošiji od onih koje piše i pjeva Škoro,a i ostali članovi žirija Zvijezde pjevaju,koji i koje nam subotama milozvučje i “vedrinu” daju.No, cilju – svrsi će ipak poslužiti,i specifičnu vam prognozu omogućiti… Elem, kad je tjednima pa i mjesecima vladala suša,mnoge je već zbog tvrde zemlje zaboljela duša,i pitali su se hoće li napokon neka sila višadati da kod njih padne znatnija kiša. A nakon malo više od tjedan dana kiše, u petak u gorju čak i snijega, sve ih je više koji pišu, zovu i prigovaraju kako im je dosta svega.Hvata ih depresija od oblačnog i kišovitog vremena, i zaželjeli su da im se opet pošteno vidi sjena. I hoće – u sljedećem tjednu opet stižu sunčaniji i topliji dani,ali prije njih će još mnogima zatrebati kišobrani.A na većini Jadrana, osobito sjevernog – i burobrani! I toplija će jakna još dobro doći,najprije zbog dnevne svježine, i ne baš česte u ovom dijelu godine,zatim i još hladnijih jutara i noći.Sredinom sljedećega tjedna imat ćemo svojevrsni temperaturni jaz:poslijepodneva će biti sve toplija, a ujutro na kopnu prijeti mraz!