Povezivanje Hrvatske

Projekt Pelješki most je počeo: Građevinska dozvola za graditeljski poduhvat stoljeća u idućih 45 dana

L. T.

Vrijednost ukupnih radova pristupnih cesta i Pelješkog mosta sa zaobilaznicom Stona iznosi 450 milijuna eura, od čega približno 270 milijuna otpada na sam most.



Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je na zahtjev Hrvatskih cesta lokacijsku dozvolu za dionicu državne ceste od Sparagovića do Dola, nazvanu „Stonskom zaobilaznicom“. Ova dionica predstavlja dio projekta izgradnje Pelješkog mosta.


– Izdavanjem ove Lokacijske dozvole stvoreni su uvjeti za podnošenja zahtijeva za izdavanje Građevinske dozvole za cjeloviti projekt Pelješki most sa Stonskom zaobilaznicom, a njeno izdavanje, prema najavljenoj gotovosti projekta Hrvatskih cesta, može se očekivati u sljedećih 30 do 45 dana, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva i prometa.


Vrijednost ukupnih radova pristupnih cesta i Pelješkog mosta sa zaobilaznicom Stona iznosi 450 milijuna eura, od čega približno 270 milijuna otpada na sam most.




– Duljina dionice za koju je izdana Lokacijska dozvola iznosi 18,1 kilometar, a gradit će se u dvije faze koje su opisane kroz 21 knjigu Idejnog projekta i 18 pristiglih posebnih uvjeta izdanih od strane Javnopravnih tijela, izvijestilo je ministarstvo.


Ovim se idejnim projektom, naglašeno je u priopćenju, rješava građevinski dio trase ceste koji obuhvaća čvor „Prapratno“, odmorište za putnike i vozače Sparagovići koji obuhvaća parkirališta za putnička i teretna vozila i autobuse, ukupno 30 parkirnih mjesta, projekt unutarnje i vanjske odvodnje, vijadukt „Prapratno“ i podvožnjak u čvoru „Prapratno“, most „Ston“, tunel „Polakovica“ i „Supava“ te niz prolaza i potpornih zidova s rekonstrukcijama ostalih infrastrukturnih objekata.