Uvedene privremene carine

Proizvodnja transformatora: Odluka Europske komisije ugrozila 5.000 radnih mjesta u »Končaru« i kooperantima

Branko Podgornik

Skočili troškovi proizvodnje transformatora * Foto: D. KOVAČEVIĆ

Skočili troškovi proizvodnje transformatora * Foto: D. KOVAČEVIĆ

Privremene carine uvedene su na visokokvalitetne limove za transformatore, koji se uvoze iz Kine, Japana, Rusije, SAD-a i Koreje. Hrvatski eurozastupnici su se protiv toga pobunili



ZAGREB » Europska komisija nedavno je uvela privremene carine na visokokvalitetne limove za transformatore, koji se u EU uvoze iz Kine, Japana, Rusije, SAD-a i Koreje. To će ugroziti opstanak proizvodnje transformatora u Hrvatskoj u EU. Posljedica te odluke mogla bi biti zatvaranje 285 tisuća radnih mjesta u Uniji. U Hrvatskoj će doći u pitanje 5.000 radnih mjesta, od čega njih 1.700 u Končaru, njih 2.000 u Međimurju, a ostatak u kooperantima, objavio je jučer Darinko Bago, predsjednik uprave Končara. 


  – Stvar je jednostavna. Uvođenjem visokih antidampinških carina na uvoz tih limova europski provođači postat će preskupi u odnosu na ostale u svijetu, a to će ugroziti radna mjesta i u Končaru i pratećoj industriji, rekao je Bago, podsjećajući da je Hrvatska najveći proizvođač transformatora u svijetu po stanovniku. 


  Svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu jednodušno su se pobunili protiv te odluke, a zastupnica Dubravka Šuica poslala je i upit Europskoj komisiji, na koji još nije dobila odgovor. Većina ostalih zastupnika nije se buinila. Komisija je jednostavno donijela tu odluku, koja neizravno pokazuje kako ona funkcionira i u čije ime djeluje. 




  Zanimljivo jest da su neke multinacionalne kompanije, uoči te Komisijine antidampinške odluke, pokupovale proizvođače transformatora na drugim kontinentima. Te će kompanije sada preseliti proizvodnju iz Europe, a ugovore o nabavi spornog lima jednostavno će prenijeti na druge tvornice u kojima je proizvodnja jeftinija, procijenio je Bago. Iako je odluka Komsiije privremena, na rok od šest mjeseci, ona će imati snažne posljedice, jer proizvođači transformatora ugovaraju sirovine i poslove putem dugoročnih ugovora. Još je zanimljivija činjenica da u Uniji gotovo i nema proizvođača spornih limova, pa Komisija zapravo nije imala koga u Europi štititi od navodnog umjetnog snižavanja cijena iz pet spomenutih zemalja, koje su jedini proizvođači tih limova u svijetu. 


  – Zar vi vjerujete da su se Rusija, SAD i Kina dogovorili da provode damping prema EU. To je izvan pameti, uzbuđeno je rekao Bago. Sada su skočili troškovi za proizvođače transformatora u Europi. Njihova profitabilnost će se smanjiti, a konkurentnost onih izvan EU bit će veća. »Tako će multinacionalne kompanije zatvoriti 285 tisuća radnih mjesta u EU, zaobilazeći sindikate i vlade«, objasnio je Bago. 


  Na sličan način stradala je tvornica bešavnih cijevi u Sisku, koja je došla pod udar antidampinških mjera na njezin izvoz u EU. Izgubila je tržište Unije, a novo nije našla. Bio je to početak kraja Željezare Sisak, podsjetio je prvi čovjek Končara.