Sjednica bez pozitivnog mišljenja

Programsko vijeće HRT-a odbilo izvješće o ugovoru s Vladom u 2015.

Hina

Snimio Nenad Reberšak / NL arhiva

Snimio Nenad Reberšak / NL arhiva

Član Vijeća Zdravko Kedžo istaknuo je četiri glavna razloga za to, navodeći »nepismenost, neobjektivnost i neprofesionalizam« u izvještavanju HRT-a. Posebno je naglasio velike uredničke propuste u HRT-ovu praćenju zadnjih parlamentarnih izbora te odluku o otkazivanju sučeljavanja kandidata pojedinih stranaka na HRT-u. »Onaj koji je to naložio promašio je ulogu javnog servisa«, istaknuo je Kedžo



ZAGREB Programsko vijeće HRT-a na sjednici u ponedjeljak nije dalo pozitivno mišljenje na izvješće o ostvarivanju ciljeva i obveza iz Ugovora HRT-a s Vladom u 2015. godini.


Od šestero na sjednici pristutnih članova Programskog vijeća protiv davanja pozitivnog mišljenja o izvješću bilo je njih četvero, jedan član bio je za, a jedan suzdržan.


Obrazložući razloge zbog kojih nisu odlučili podržati izvješće, pojedini su vijećnici rekli kako je riječ o opsežnom materijalu, te naglasili niz razloga zbog kojih ne mogu dati pozitivno mišljenje.




Član Vijeća Zdravko Kedžo istaknuo je četiri glavna razloga za to, navodeći »nepismenost, neobjektivnost i neprofesionalizam« u izvještavanju HRT-a. Posebno je naglasio velike uredničke propuste u HRT-ovu praćenju zadnjih parlamentarnih izbora te odluku o otkazivanju sučeljavanja kandidata pojedinih stranaka na HRT-u. »Onaj koji je to naložio promašio je ulogu javnog servisa«, istaknuo je Kedžo.


Također je naveo i HRT-ovo potpisivanje aneksa ugovora s Vladom iz studenoga 2015. i , kako je naglasio, deklarirani stav bivše uprave o zabranjenim komentatorima na Hrvatskoj radioteleviziji.


Član Vijeća Ivica Maštruko rekao je kako se iz predočenog materijala vidi da se HRT u osnovi pridržao obveza iz ugovora s Vladom, međutim rekao je kako će unatoč tome pri glasovanju ostati suzdržan iz političkih i pragmatičkih razloga.


Josip Jelić zamjerio je nedovoljnu količinu programa koji bi se bavio promicanjem zdravlja i rekreativnog sporta dodajući kako je očito da komercijalnog vrhunskog sporta na HRT-u ima dovoljno.


Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić upozorio je članove Vijeća na poslovanje javne radiotelevizije navodeći da bivša Uprava nije uspjela opravdati 13,3 milijuna kuna iz državnog proračuna namijenjenih za proizvodnju i emitiranje međunarodnih programskih kanala. Upozorio je i kako je to obveza HRT-a iz ugovora s Vladom.


»Niti nakon provedene revizije nemamo jasnu sliku kako je utrošen taj novac«, rekao je Kovačić.