Riječki kirurg na sudu pobijedio »Latinicu«

Prof. dr. Željku Fučkaru HRT isplatio 110 tisuća kuna za duševne boli

Branko Škorić

Županijski sud potvrdio je prvostupanjsku presudu riječkog Općinskog suda te mu je zbog klevete od HRT-a dosuđeno obeštećenje



RIJEKA  Pravomoćnom presudom Izvanraspravnog vijeća riječkog Županijskog suda kojem je predsjedao sudac Vlado Skorup, prof. dr. Željku Fučkaru dosuđen je novčani iznos od 110.000 kuna s pripadajućim kamatama čime je u cjelosti potvrđena prvostupanjska presuda sutkinje riječkog Općinskog suda sutkinje Jasne Kovačev iz prosinca 2009. godine. Navedeni iznos s parničnim troškovima od 15.723,31 kuna poznatom riječkom kirurgu i znanstveniku prije nekoliko dana isplatila je Hrvatska radio televizija.


Prof. dr. Fučkar prozvan je u HRT-ovoj emisiji »Latinica« emitiranoj 31. ožujka 2003. godine pod naslovom »Kako se otkriva korupcija?«. Tom prilikom objavljena je netočna informacija kojom je teško povrijeđeno njegovo dostojanstvo, čast i ugled, a prilog je objavljen pod naslovom »Poziv je stigao prekasno«.


Izjava majke


Urednik emisije Denis Latin prilog je počeo riječima »prilozi koji tretiraju probleme korupcije u zdravstvu«, a nastavljeno citatom pisma netom umrle Monike Starčić od 11. veljače 2003. godine. U prilogu je objavljena izjava njene majke Dušanke Molassi: »To je bilo posljednji puta kada je otišla, mene je nazvala lično, rekla je – mama pošalji mi 1.000 eura. Muž mi je bio na putu i tih 1.000 eura je dala prof. Fučkaru i poslije toga još u jednom navratu ne znam kojem, doktoru je dala još 500 eura«.




Sud je ustanovio da je objavljena informacija u izuzetno gledanoj emisiji potpuno neistinita čime je tužitelju nanesena znatna šteta. Emisija se putem satelita emitirala i izvan granica RH pa su za navode iz emisije saznali članovi obitelji, studenti, prijatelji, pacijenti, kolege i poslovni suradnici iz inozemstva… Informacija je pobudila zanimanje i drugih medija pa su objavljivali i liječnikove fotografije zbog čega je tužitelj bio izložen neugodnostima, morao je objašnjavati premda ništa nije učinio i ništa od objavljenog nije bilo točno. Tužitelj je čak ispitan od strane kriminalističke policije i USKOK-a kao i drugi brojni djelatnici KBC-a. Sve je to teško pogodilo tužitelja čime je narušen njegov ugled i povrijeđena mu je čast i kao čovjeku i kao stručnjaku.


Isprika tužitelju


Objavljena informacija, kako je utvrdio sud, teško ga je pogodila jer je riječ o uzornoj osobi, suprugu, ocu, poznatom liječniku – kirurgu i znanstveniku, predstojniku Klinike za kirurgiju riječkoga KBC-a, te profesoru na Medicinskom fakultetu …


Osim toga, sud je obavio uvid i u kazneni i parnični predmet koji je prof. dr. Fučkar pokrenuo protiv Dušanke Molassi. U kaznenom predmetu pokojničina majka se ispričala tužitelju zbog klevete pa je postupak obustavljen jer je tužitelj odustao od tužbe. I u parničnom predmetu Dušanka Molassi je priznala navode iz tužbe.