Cijena - 12 milijuna eura

Prodan dubrovački hotel Belvedere; neslužbeno kupac ruski milijunaš Velselberg

Hina

Prva je dražba bila oglašena početkom prošle godine i tada je početna cijena bila 126,9 milijuna kuna, ali je ta dražba odgođena na traženje Državnog odvjetništva, a zbog toga što su tada predmet prodaje bile i nekretnine koje su stvarno pomorsko dobro.



DUBROVNIK Nekad jedan od najboljih dubrovačkih hotela »Belvedere«, koji je teško razrušen u Domovinskom ratu, prodan je danas na javnoj dražbi za 12,2 milijuna eura tvrtki »Vila Larus«, potvrdila je stečajna upraviteljica Belvederea Ivanka Sušić.


Tvrtka Vila Larus iza koje, kako se doznaje, stoji ruski milijunaš Viktor Velselberg, bila je jedini zainteresirani kupac, a Belvedere je prodan za polovicu početne cijene koja je iznosila nešto više od 24 milijuna eura.


Kupac je danas položio jamčevinu, a cjelokupni iznos mora platiti u roku od 30 dana.




Iza tvrtke Vila Larus stoji ruski milijunaš Viktor Vekselberg koji je od prije poznat kao veliki prijatelj Dubrovnika.


Bio je vlasnik nekadašnje kuće maestra Lovre Matačića u dubrovačkom naselju Lozica, potom otvorio ekskluzivni restoran u povijesnoj jezgri Gills, a Dubrovčani ga najviše pamte po izložbi »Blago Carske Rusije« koja je bila postavljena u Kneževu dvoru 2007. godine, a organizirala ju je Vekselbergova fondacija i na njoj su predstavljene umjetnine poznatog ruskog draguljara Fabergea, među kojima su najpoznatija Fabergeova jaja.


Dražba je održana u Zagrebu u uredu javne bilježnice Jožice Matko-Ruždjak.


Za hotel hotel Belvedere d.d. u stečaju prošle su godine bile oglašene dvije javnobilježničke dražbe, a na zahtjev Ine kao fiducijarnog vjerovnika, prethodnog vlasnika i na temelju odredbi Ovršnog zakona (koje su bile na snazi u vrijeme sklapanja sporazuma o osiguranju).


Prva je dražba bila oglašena početkom prošle godine i tada je početna cijena bila 126,9 milijuna kuna, ali je ta dražba odgođena na traženje Državnog odvjetništva, a zbog toga što su tada predmet prodaje bile i nekretnine koje su stvarno pomorsko dobro.


Druga je dražba bila oglašena za početak studenog prošle godine, tada s početnom cijenom od 24,3 milijuna eura, što je bila vrijednost prema procjeni sudskog vještaka, no tada nije bilo zainteresiranih.


Od 2001. najveći vlasnički udjel u hotelu Belvedere od 53,75 posto imala je panamska tvrtka Cleostone, iza koje stoji hrvatsko-britanski poduzetnik Zvonko Stojević, a Inin je udjel 31,8 posto.Koncem 2010. godine Ina je pokrenula ovršni postupak kako bi naplatila svoja potraživanja, a ovrha traje usporedo sa stečajem kojeg su pokrenuli radnici.Belvedere je nekad bio prestižni dubrovački hotel, smješten je na elitnom dubrovačkom dijelu Ploče, a sada je derutan i među rijetkim neobnovljenim hotelima u Dubrovniku.