Potrošnja za blagdane

Procjena NHS-a o blagdanskom stolu tročlane obitelji: Košarica otežala za 136 kuna

Gabrijela Galić

Niti jedna od košarica ne obuhvaća troškove darova, bora, ukrasa, pirotehnike... / Arhiva NL

Niti jedna od košarica ne obuhvaća troškove darova, bora, ukrasa, pirotehnike... / Arhiva NL

Zbog promjene u prehrani na Badnjak koji pada u  nedjelju, pa se ne traži post i nemrs, tradicionalna košara skuplja je 135,95, srednja 125,04, a skromna za 52,27 kuna



ZAGREB   Tradicionalna blagdanska potrošačka košarica, prema izračunu Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) ove godine iznosit će 2.067,94 kuna, dok je prošle godine iznosila tek nešto više od dvije tisuće kuna.


NHS posljednjih godina izrađuje tri varijante blagdanske košarice za tročlanu obitelj za Božić i Novu godinu. Prema ovogodišnjem izračunu, skromnija košarica iznosi 928 kuna, a prošle godine je iznosila 854,71 kunu.


Skromnija košarica, navode u NHS-u, može biti još i skromnija odricanjem od još nekih blagdanskih sadržaja stola pa ju je, u vrlo skromnom obliku, moguće spustiti i na 544,72 kune, što je rast u odnosu na prošlu godinu kad je iznosila 525,44 kune.




Što se tiče cjelokupne blagdanske potrošnje, u toj sindikalnoj centrali očekuju da bi mogla premašiti 12,5 milijardi kuna, što je procjena Hrvatske gospodarske komore.


Tri kategorije


»Kako ove godine Badnjak pada u 4. nedjelju došašća, pa nedjelji prepušta prednost i ne zahtijeva post i nemrs, većina obitelji će se vrlo vjerojatno odlučiti za klasični nedjeljni ručak što povećava troškove zbog veće količine mesa jer se glavnom jelu koje ribu zamjenjuje mesom pridodaje još i juha s mesom«, podsjećaju u NHS-u. S obzirom na to, napominju, potrebno je izdvojiti dodatnih 68,30 kuna, pa košarica  iznosi 2.136,24 kune. Za srednju košaricu bi trebalo pridodati 51,75 kuna, čime ona raste na 979,75 kuna, a za skromnu 32,99 kuna pa to najskromnije blagovanje košta  577,71 kunu.


»Ako napravimo usporedbu ovogodišnje košarice, uvažavajući promjene u prehrani vezane uz Badnjak, onda je ovogodišnja tradicionalna košarica skuplja od prošlogodišnje za 135,95 kuna, srednja za 125,04 kune, a skromna za 52,27 kuna.


NHS-ova košarica temeljena je na tradicionalnoj blagdanskoj prehrani koja se blaguje najčešće i u najvećem dijelu Hrvatske. No, kako neka tradicionalna jela poput bakalara i purice iziskuju povećane troškove zbog visokih cijena pa si ih većina građana ne može priuštiti, košarica je podijeljena na tri kategorije. Odnosno, onu obilniju u skladu s tradicijom, skromniju koja sadrži zamjenske jeftinije namirnice i onu najjeftiniju.


Tako, primjerice, velik broj građana skupi bakalar, zubatac ili škarpinu zamijeni oslićem ili nekom drugom još jeftinijom ribom – srdelama, šarunom ili manjim trljama. Puricu zamijeni pile, kokoš ili neko drugo jeftinije meso.


Za Silvestrovo i Novu godinu, umjesto odojka i skupljih suhomesnatih proizvoda kao što su pršut, kulen i šunka, konzumira se jeftinija svinjska lopatica, jeftinije salame, za juhu manje kvalitetni dijelovi junetine ili samo sarma od jeftinijeg i manje kvalitetnog mljevenog mesa, s malo više riže. Slično je i s kolačima, pa će se tredicionalne orahnjače i makovnjače vjerojatno naći u svim košaricama, ali će u onim skromijima biti s manje nadjeva.


Različiti normativi


Kako navode u metodološkim objašnjenjima, košarice se razlikuju ne samo po sadržaju, već i po samim normativima jela i pića, koji se smanjuju od bogate prema skromnoj košarici. Prigodom izrade sve tri košarice korišteni su standardni recepti kako bi se što točnije odredila potrebna količina za tročlanu obitelj, a pretpostavljalo se da će se većina jela konzumirati za ručak i večeru, dok su primjerice normativi za Božić određeni pod pretpostavkom kako će hrana koja ostane biti dovoljna i za blagdan sv. Stjepana.


Niti jedna od košarica ne obuhvaća troškove za darove, bor, ukrase, pirotehniku i slično, kao ni troškove putovanja na razna odredišta, plaćene novogodišnje dočeke, odnosno isključivo se temelje na troškovima prehrane i pića koji su obuhvaćeni u razumnim količinama