Od 1. travnja

Priznali da su ipak bile premale: Vlada u izbornoj godini povećava rodiljne naknade za drugih šest mjeseci

Jagoda Marić

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Povećanje se odnosi na drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta. Naknada za nezaposlene roditelje te za roditelje blizanaca ili trećeg djeteta do navršene treće godine života - ostaje ista



ZAGREB – Vlada ipak neće u potpunosti delimitirati roditeljske naknade za takozvanih »drugih šest mjeseci« koji traju dok dijete napuni godinu dana života, ali bi one od 1. travnja sljedeće izborne godine trebale porasti. U prvih šest mjeseci djetetova života rodiljna je naknada za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, dok je u sljedećih šest ili osam mjeseci, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ta naknada ograničena na 3.991,20 kuna.


Od prvog travnja taj se iznos podiže za 1.663 kune, odnosno iznosit će 5.654,20 kuna, što je povećanje od 41,6 posto, ali za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci.


Maksimalna roditeljska naknada za drugih šest mjeseci tako bi od travnja trebala biti za oko 800 kuna manja od trenutne prosječne plaće u Hrvatskoj, ali će biti i za stotinjak kuna veća od medijan plaće, koja je oko 5.500 kuna, što je iznos od kojeg je manja čak polovica neto plaća u Hrvatskoj.




Ova će promjena značiti da će od travnja sljedeće godine roditelji koji su prije odlaska na roditeljski dopust imali neto plaću manju od 5.654 kune, zapravo do djetetove navršene prve godine života imati cijelo vrijeme ista primanja i da financijski neće biti u gubitku zato što brinu o novorođenom djetetu.


No, roditelji koji su zarađivali, primjerice, sedam ili deset tisuća kuna, u prvih šest mjeseci imat će naknadu koja pokriva njihovo plaću, ali će u drugih šest mjeseci njihov kućni budžet biti osiromašen.


Više korisnika


Za roditelje koji su prije rođenja djeteta bili nezaposleni, naknada ostaje ista, 2.328 kuna, kao i naknada koju koriste roditelji blizanaca ili roditelji trećeg djeteta do navršene treće godine života.HDZ je još za kampanje 2015. godine najavljivao da će država roditeljima za svako novorođeno dijete dati jednokratnu naknadu od tisuću eura, ali i da će se raditi na delimitiranju naknada nakon što dijete napuni šest mjeseci života pa do njegove prve godine.

Od svega toga dogodilo se jedino povećanje maksimalne naknade za drugih šest mjeseci od srpnja 2017. godine sa 2.660,80 na 3.991,20 kuna, dok je još u svibnju ove godine bivša ministrica za demografiju Nada Murganić najavila podizanje i te naknade za više od 1.600 kuna.


I tada su iz roditeljskih udruga, ureda pravobraniteljica za djecu i ravnopravnost spolova isticali da bi delimitiranje naknade za drugih šest mjeseci bila mjera koja bi pokazala brigu države o novorođenoj djeci, ali i o ravnopravnosti spolova jer su žene, zbog toga što uglavnom one preuzimaju brigu o djeci, manje zastupljene na tržištu rada.


Vlada se ipak odlučila na podizanje maksimalnog iznosa roditeljske naknade za drugih šest mjeseci na 5.654,20 kuna, a ne potpuno delimitiranje, a na e-savjetovanju gdje je objavljen prijedlog izmjena zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, objašnjavaju da će to pomoći stvaranju povoljnijeg okruženja i financijskih uvjeta za obitelji s novorođenom djecom.


Iako podsjećaju da su već jednom podigli roditeljsku naknadu, u srpnju 2017. godine, i to nakon što je ona devet godina bila nepromijenjena. Navode da je to značilo povećanje broja korisnika roditeljske naknade za 7,6 posto, odnosno da je naknadu u drugih šest mjeseci koristilo 35 tisuća roditelja u 2018. godini, dok je u 2016. godini, kad je ona bila 50 posto niža, tu naknadu primalo 32.519 roditelja iako je broj djece te godine bio 1,5 posto veći nego 2018. godine.


Poticanje dopusta


Iz Ministarstva priznaju da je to povećanje i nadalje bilo neodgovarajuće za kategoriju zaposlenih i samozaposlenih roditelja s višim primanjima, jer odstupa od njihove stvarne visine plaće, uslijed čega nakon korištenja rodiljnog dopusta (prvih šest mjeseci) dolazi do gubitka dijela dohotka odlaskom na roditeljski dopust.


Zato je, pojašnjavaju, važno nastaviti provedbu mjera u cilju poticanja korištenja roditeljskog dopusta zaposlenih roditelja, kako ne bi došlo do znatnijeg pada životnog standarda za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta, posebice imajući u vidu da su nedovoljno visoke razine naknade jedan od uzroka slabijeg odaziva korištenja roditeljskog dopusta majki i očeva.


– Ocjenjujemo potrebnim uvesti daljnje promjene u sustavu rodiljnih i roditeljskih dopusta kojima bi se dodatno potaknulo korištenje dopusta roditelja, uvažavajući obiteljsku situaciju, osiguranje stabilnosti majki na tržištu rada, kao i potrebu jačeg uključivanja očeva na sudjelovanje u ranom odgoju djece. Korištenjem prava prema potrebama, roditeljima bi se olakšalo usklađivanje profesionalnog i privatnog života, uvjereni su u Ministarstvu.


Izmjenama bi se ublažili i uvjeti za korištenje prava pa bi tako pravo na porodiljnu i roditeljsku naknadu po ovom zakonu imali roditelji koji su prethodno bili osigurani neprestano devet, umjesto dosadašnjih 12 mjeseci, ili oni koji su u 24 mjeseca imali ukupno 12, umjesto dosadašnjih 18 mjeseci osiguranja.


Za dodatni porodiljni dopust 1,56 milijardi kuna


U odnosu na postojeća prava, podizanje maksimalnih roditeljskih naknada u sljedećoj će godini, kada će nova pravila vrijediti devet mjeseci, značiti dodatni trošak od oko 165 milijuna kuna, dok bi u 2021. i 2022. godini taj trošak bio 189 milijuna kuna.


No, očito su u Ministarstvu računali i na manji broj novorođene djece, što je Hrvatska realnost iz godine u godinu, pa je tako na stavci Dodatni porodiljni dopust u svim tim godinama predviđen ukupan iznos od 1,56 milijardi kuna, koliko je zapravo osigurano i ove godine, kada su roditeljske naknade bile limitirane na nešto manje od četiri tisuće kuna.