Spasiti službu spašavanja

Prizmić: pronaći model za financiranje helikopterske službe spašavanja

Hina

„Spašavanje u sadašnjim letjelicama u improviziranom sustavu spašavanja koji je nenaplativ doista se ne isplati i takav način rada nije uklopljiv u moderni turizam 21. stoljeća“, upozorio je Prizmić



„Spašavanje u sadašnjim letjelicama u improviziranom sustavu spašavanja koji je nenaplativ doista se ne isplati i takav način rada nije uklopljiv u moderni turizam 21. stoljeća“, upozorio je Prizmić u sklopu predavanja o važnosti helikopterskog spašavanja u turizmu, održanog na 1. međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u turizmu koja je danas počela u Bolu na Braču.


Po Prizmićevim riječima, tri su modela za rješavanje teškoća u financiranju helikopterske službe spašavanja: utemljenje državne agencije za tu namjenu, pronalaženje koncesionara ili pronalaženje neprofitne organizacije za tu namjenu.


„Žurno treba nešto napraviti jer sadašnji model helikopterske službe spašavanja nije kompatibilan i otvara ranjiva mjesta hrvatskog turizma“, upozorio je Prizmić i pritom istaknuo kako hrvatski turizam ima jaku konkurenciju, a spašavanje turista, kako je rekao, jest „ranjiva situacija“ koju bi netko mogao zloupotrijebiti i tako našem turizmu uzrokovati veliku marketinšku i moralnu štetu.




Pozvao je “sve resore i institucije koji su na neki način opstruirali Vladino povjerenstvo za uspostavu helikopterske službe da konačno razumiju da oni nisu sami sebi svrha, nego da moraju turizmu dati učinkovit servis za sigurnost turista“.


Također je rekao kako se u Hrvatskoj povećava broj helikopterskih intervencija na spašavanju turista jer gosti sve više odlaze u nepristupačna područja i izlažu se opasnostima.


Prvog dana međunarodne konferencije u Bolu, koja završava sutra, sudionici su najčešće isticali potrebu preventivnog djelovanja na zaštiti turista. Dužnosnik britanske vlade za sigurnosna pitanja Ben Fletcher rekao je kako se više od 50.000 osoba brinulo za sigurnost na Olimpijskim igarama 2012. godine u Londonu te da je za to potrošeno 600 milijuna funta.


„Nama je iznimno važno da na igrama u Londonu, na kojima je bilo i 150 posebno štićenih osoba – predsjednika država, premijera i visokih dužnosnika, nije bilo većega sigurnosnog izgreda“, rekao je Fletcher, dodajući kako je londonska podzemna željeznica bila zaštićena na stotinu mjesta, a posebice je bila zaštićena zračna luka Heathrow.


Raymond Saller iz muenchenskog odjela za rad i ekonomski razvoj istaknuo je kako je sigurnost gradova važna za njihovu turističku promidžbu.


„Najveći pivski festival u svijetu – Oktoberfest u prosjeku posjeti 6,4 milijuna ljudi. Popije se 7,5 milijuna litara piva te se mnogi gosti i napiju, što uzrokuje sigurnosne probleme jer dolaze iz različitih kultura. Za takve slučajeve imamo osposobljene policajce koji ih razumiju“, rekao je Saller.