Tko je ono bio na Bandićevoj listi 2013.?

Privatnost ispred transparentnosti: DIP štiti osobne podatke i s weba briše liste kandidata na izborima

Tihomir Ponoš

Adresa, datum rođenja, osobni identifikacijski broj... osobni su podaci koji moraju biti zaštićeni / Foto D. LOVROVIĆ

Adresa, datum rođenja, osobni identifikacijski broj... osobni su podaci koji moraju biti zaštićeni / Foto D. LOVROVIĆ

DIP je to učinio zbog preporuke Agencije za zaštitu osobnih podataka. Na listama kandidata, osim imena i prezimena kandidata, objavljeni su i pojedini osobni podaci (privatna adresa, datum rođenja, OIB)



ZAGREB  Državno izborno povjerenstvo izbrisalo je sa svoje internetske stranice sve kandidatske liste i pojedinačne kandidate na lokalnim izborima održanim u svibnju 2013. godine. Tako više nije moguće na stranicama DIP-a u rubrici »arhiva izbora i referenduma« pronaći cjelovite podatke o kandidatskim listama za te izbore što znači da nije moguće pronaći koje su sve osobe bile kandidirane na primjerice listi Milana Bandića u Zagrebu, listi HDZ-a u Splitu ili SDP-a u Rijeci i na kojem su mjestu liste te osobe bile.


Niz rubrika


DIP je to učinio zbog preporuke Agencije za zaštitu osobnih podataka. Na listama kandidata, osim imena i prezimena kandidata, objavljeni su i pojedini osobni podaci (privatna adresa, datum rođenja, OIB) . AZOP je preporučio da se osobni podaci zaštite tako da ne budu dostupni putem internetskih tražilica, stoji u odgovoru DIP-a na naš upit. U aplikaciji u kojoj su ti podaci objavljeni na stranicama DIP-a tehnički je neprovedivo ukloniti samo određene osobne podatke i zbog toga se »pristupilo tome da se pojedine rubrike na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva, a u kojima su sadržani osobni podaci – adresa, datum rođenja, osobni identifikacijski broj i sl., u potpunosti uklone s navedenih stranica«, navodi DIP. Radi se o nizu rubrika koje sadrže osobne podatke o kandidaturama, izbornim tijelima, izvješća o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe te rubrike u kojima su odluke o administrativnim sankcijama. DIP navodi da je riječ o velikom broju rubrika te je potrebno određeno vrijeme da se ti podaci uklone za sve vrste izbora, ali će biti uklonjene u najkraćem mogućem roku.


To konkretno znači da ubuduće na internetskim stranicama DIP-a neće biti niti podaci o listama kandidata za parlamentarne izbore, od izbora 2003. godine pa dalje, kao ni podataka o listama kandidata za izbore za Europski parlament. Neće biti podataka o kandidaturama niti za izravno birane čelnike, ali u tom slučaju je iz objavljenih rezultata razvidno tko se kandidirao. Te podatke uklanja tvrtka koja održava DIP-ove internetske stranice, a svi uklonjeni podatci bit će dostavljeni DIP-u u »formatu koji će omogućiti njihovo daljnje korištenje za potrebe službe«.


Uvid na zahtjev




Među prvima su uklonjeni podaci koji se odnose na lokalne izbore 2013. godine jer je AZOP preporuku DIP-u dao  na temelju upita građana koji su se odnosili na zaštitu osobnih podataka objavljenih u vrijeme upravo tih izbora.


Zbog zahtjeva AZOP-a Državno izborno povjerenstvo promijenit će aplikaciju i način objave podataka na budućim izborima. Na internetskim stranicama će ubuduće do objave konačnih službenih rezultata biti objavljeni svi podaci o kandidatima, uključujući i adresu i OIB, što je u skladu s izbornim zakonima. Nakon što rezultati postanu konačni na internetskim stranicama DIP-a i dalje će biti objavljene liste kandidata i kandidature, ali bez osobnih podataka. Novi način objave lista kandidata prvi put će biti primijenjen na predstojećim izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, navodi DIP. Što se tiče podataka o prošlim izborima koji će biti uklonjeni svatko zainteresiran moći će zatražiti uvid u te podatke na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, a odgovor neće sadržavati osobne podatke.