Izmjene zdravstvenih zakona

Privatizacija primarne zaštite ugrozit će zdravlje građana

P. N.

Ilustracija

Ilustracija

Potpuna provedba privatizacije u primarnoj zaštiti će ugroziti dostupnost, kontinuitet i ravnopravnost pružanja zdravstvene zaštite, upozoravaju ravnatelji. Miroslav Hanževački iz Doma zdravlja Zagreb – zapad kaže da se radi o dokidanju Štampara



RIJEKA » Primarna zdravstvena zaštita u Hrvatskoj s najavljenim izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti i obaveznom zdravstvenom osiguranju u potpunosti bi se trebala privatizirati. To znači da bi nakon stupanja na snagu ovih izmjenu primarna zdravstvena zaštita trebala iščeznuti iz domova zdravlja, a ordinacije obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije i dentalne medicine u potpunosti će ući u sustav koncesija.


Tko će dežurati


Ova vijest izazvala je zabrinutost ravnatelja domova zdravlja koji smatraju da se ovakva odluka o privatizaciji temeljnog stupa zdravstvene zaštite donosi ishitreno i ugrožava zdravlje građana jer su ordinacije primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja ujedno i jamac njezine dostupnosti građanima.   


  – Kao ravnatelj jako sam razočaran najavljenim prijedlogom izmjene zakona barem iz tri razloga. Čini mi se da će provedba potpune privatizacije u primarnoj zdravstevnoj zaštiti ugroziti dostupnost, kontinuitet i ravnopravnost pružanja zdravstvene zaštite. Kao ravnatelj Doma zdravlja u Primorsko-goranskoj županiji doista ne znam tko će od koncesionara organizirati svoju ambulantu u Prezidu, Čabru ili Unijama i smatram da bi država primarnu zdravstvenu zaštitu kao temelj zdravstvenog sustava trebala štititi, istaknuo je na okruglom stolu Udruge poslodavaca u zdravstvu ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Boris Ritoša.



Domovima zdravlja prema novim izmjenama zakona i dalje bi preostala organizacija sekundarno-konzilijarne zdravstvene zaštite, patronaža, palijativa, laboratoriji, radiologija, medicina rada i fizikalna medicina. Ravnatelji se ne slažu s mišljenjem Ministarstva zdarvlja se na ovaj potez privatiziranja primarne krenulo i iz razloga što koncesionari rade brže i bolje.  – To nije točno. Problem je da mi u domovima zdravlja imamo poteškoća s nagrađivanjem liječnika koji rade puno i dobro. Mi liječnika koji je dobar, želi raditi i radi puno nemamo kako stimulirati, smatra Ritoša.


  Njegovo mišljenje dijele i ravnatelji ostalih domova zdravlja u Hrvatskoj koji upozoravaju da će se ovim potezom dokinuti dostupnost zdravstvene zaštite s obzirom da je još uvijek aktualni princip po kojem 30 posto sveukupne primarne zdravstvene zaštite čine ordinacije u domovima zdravlja jamčio građanima sigurnost u potencijalnim kriznim situacijama. Osim toga domovi zdravlja organiziraju rad u dežurnim ambulantama koje primjerice vikendom pacijentima jamče dostupnost zdravstvene zaštite, a s privatiziranjem svih timova primarne zdravstvene zaštite takva bi vrlo potrebna usluga, koja se već sad tretira kao nadstandard i u čijem radu koncesionari nerijetko ne žele sudjelovati, mogla zauvijek iščeznuti.


Tekovina sustava


– Domovi zdravlja su tekovina ovog sustava i ovo je zapravo dokidanje Štampara na kojeg se vrlo često pozivamo. Mi kao ravnatelji domova zdravlja nemamo alate da bi organizirali pružanje zdravstvene zaštite u tom slučaju. Pitanje je radi li se ovdje o divljoj privatizaciji primarne zdravstvene zaštite jer znamo kolika je imovina domova zdravlja. Ravnatelji su jako zabrinuti, ali su i jako zainteresirani da skrbi o populaciji i zdravim načinima života što se predviđa s izmjenama zakona. No, s ovakvim zakonom ne zna s kojim sredstvima i s kojim ljudima, kaže Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – zapad.


  Ravnatelji domova zdravlja dobili su tjedan dana da sastave svoje primjedbe na izmjene zakona koje se tiču domova zdravlja, a prva rasprava oko izmjena zakona koji se tiču primarne zdravstvene zaštite najavljena je sljedeću srijedu.