Vanjska politika

Priopćenjem o doprinosima: Vlada odgovorila predsjednici da premijer predstavlja Hrvatsku u Europskom vijeću

Hina

Grabar-Kitarović je u srijedu tijekom posjeta Bruxellesu rekla da želi »dati svoj doprinos posebno u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima, posebno kad je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svih ostalih pitanja vanjske politike«



 Hrvatska vlada je u srijedu u priopćenju za Hinu odbacila inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u hrvatskom predsjedanju Europskim vijećem rekavši da Hrvatsku u vijeću predstavlja premijer, ali je pozdravila eventualni doprinos predsjednice u izradi programa predsjedanja.


Grabar-Kitarović je u srijedu tijekom posjeta Bruxellesu rekla da želi »dati svoj doprinos posebno u kreiranju predsjedanja jer je riječ o zajedničkim ovlastima, posebno kad je riječ o pitanjima nacionalne sigurnosti, imigracije i svih ostalih pitanja vanjske politike«.


»Vlada ima kapacitete i znanja da primarno vodi taj proces u smislu tehničkih detalja i politika, u to se neću miješati i to ću poštovati«, dodala je predsjednica.»Kao što je sama predsjednica rekla u svojoj izjavi, predsjednik vlade predstavlja Hrvatsku na Europskom vijeću. Prema ustavu vlada vodi vanjsku politiku, a predsjednica i vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike«, priopćeno je u srijedu za Hinu iz vlade. »Vlada priprema program predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovici 2020., a doprinos predsjednice u izradi programa je dobrodošao«, zaključuje se u priopćenju.Hrvatska će Vijećem predsjedati nakon Finske i prije Njemačke. Tim tijelom trenutno predsjeda Bugarska, a početkom srpnja na red stupa Austrija.