KBC Zagreb i Split

Primjenjuje se Ra-223 – nova terapija za bolesnike s rakom prostate

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

U Hrvatskoj je krajem rujna prvi bolesnik primio lijek Radij 223 (Ra-223 diklorid, koji se primjenjuje kod bolesnika s rakom prostate s metastazama na kostima, za koji su kliničke studije pokazale da produžuje život, sprječava komplikacije i povećava kvalitetu života bolesnika, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u KBC-u Zagreb



ZAGREB U Hrvatskoj je krajem rujna prvi bolesnik primio lijek Radij 223 (Ra-223 diklorid, koji se primjenjuje kod bolesnika s rakom prostate s metastazama na kostima, za koji su kliničke studije pokazale da produžuje život, sprječava komplikacije i povećava kvalitetu života bolesnika, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u KBC-u Zagreb.


Novu terapiju s lijekom Ra-223 diklorid na prvom pacijentu primijenili su 21. rujna stručnjaci Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja.


Lijek Ra-223


Ra-223 diklorid može se primijeniti kod bolesnika kod kojih je rak prostate metastazirao na kosti, a hormonska terapija više nema učinka pa zadovoljavaju kriterije za novu terapiju. Stručnjaci procjenjuju kako se radi o nekoliko desetaka bolesnika godišnje, kojima novi lijek može usporiti i olakšati bolest.




Od raka prostate godišnje u Hrvatskoj oboli oko 1700 osoba, no kod većine se bolest otkrije u početnim stadijima, tako da se ne razviju metastaze na kostima ili nekom od drugih organa.


Ra-223 diklorid uvršten je na Listu skupih lijekova HZZO-a početkom godine, a Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je 2013. Primjenjuje se intravenozno jednom mjesečno, u šest ciklusa, i djeluje ciljano na metastaze (presadnice), pri čemu bolesnik ne treba biti hospitaliziran.


»Prvi put se radi o primjeni alfa emitera u terapiji tumora, gdje se radio izotop nakuplja unutar tumora i ozrači ga velikom snagom unutar vrlo malog prostora. Nakon toga dolazi do razbijanja DNA tumora i na taj način tumor biva uništen«, rekao je predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Dražen Huić.


Nema zračenja, bolesnik dobije injekciju


Velika je prednost što nema vanjskog zračenja, bolesnik dobije intravenoznu injekciju i nakon sat-dva odlazi kući, kaže Huić. Jedan ciklus terapije stoji 30.000 kuna, pa ukupna cijena po pacijentu iznosi 180.000 kuna.


Voditelj odjela za simulaciju i planiranje teleradioterapije Mladen Solarić rekao je kako su kliničke studije pokazale da primjena tog lijeka u usko definiranoj populaciji smanjuje rizik od smrti od raka prostate i ukupnu smrtnost, te odgađa pogoršanje kvalitete života.


»Europsko društvo za medicinsku onkologiju napravilo je ljestvicu kojom se ocjenjuje klinička korist lijekova, a ovaj je lijek dobio najveću ocjenu zbog vrlo povoljnog odnosa učinka i nuspojava, koje su relativno rijetke i s njima se može lako nositi«, kaže Solarić.


Voditeljica Odjela za terapiju radionuklidima Sanja Kusačić Kuna kazala je kako je osnovni uvjet za terapiju zadovoljavajuća krvna slika bolesnika.


»Kod prvog bolesnika lijek je primijenjen ambulantno i pacijent je proveo 2-3 sata na odjelu. Bolesnik nakon dva tjedna od prve terapije ima uredne krvne nalaze i negira bilo kakve tegobe, koje se mogu pojaviti u vidu mučnine, proljeva ili pada u krvnoj slici, te se planira sljedeća terapija«, rekla je.


Osim KBC-a Zagreb, terapija Ra-223 dikloridom provodit će se i u KBC-u Split.