Odgoda

Primjena Zakona o najmu stanova od rujna: Subvencije za kredite zaštićenim najmoprimcima

Bojana Mrvoš Pavić

Zakon čeka »blagoslov« drugih ministarstava / Snimio Sergej DRECHSLER

Zakon čeka »blagoslov« drugih ministarstava / Snimio Sergej DRECHSLER

Kako se može čuti neslužbeno, najveća novost u prijedlogu zakona jest mogućnost da država subvencionira stambene kredite za kupnju stana zaštićenim najmoprimcima, dok bi, budući da je riječ u najvećem broju o starijim osobama, imali i prioritet na listama za ulazak u staračke domove



ZAGREB  U najoptimističnijem scenariju, novi Zakon o najmu stanova, prema kojem  bi se zaštićenu najamninu postupno povećavalo od 1. srpnja ove, do 30. lipnja 2023. godine, kad bi prestalo pravo najmoprimaca i zaštićenih podstanara na zaštićenu najamninu – neće u primjenu krenuti prije 1. rujna, što znači da se za dva mjeseca pomiče i početak podizanja najamnine zaštićenim najmoprimcima.


Doznaje se to nakon sastanka kojeg je zakonodavac, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, održao s udrugama zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova u kojima zaštićeni najmoprimci žive.


Ako »blagoslov« ostalih ministarstava na nešto izmijenjeni prijedlog zakona stigne u Sabor na drugo čitanje prije saborske ljetne stanke, zakon bi možda mogao biti izglasan, i krenuti u primjenu od jeseni, što je prilično neizvjesno.




Kako se može čuti neslužbeno, najveća novost u prijedlogu zakona jest mogućnost da država subvencionira stambene kredite za kupnju stana zaštićenim najmoprimcima, dok bi, budući da je riječ u najvećem broju o starijim osobama, imali i prioritet na listama za ulazak u staračke domove.


Nakon 30. lipnja 2023. godine prestaje pravo najmoprimaca i zaštićenih podstanara na zaštićenu najamninu, ali bi im ostalo pravo prvokupa stana u kojem žive, po tržišnoj cijeni koju zatraži vlasnik i uz, opcija je, subvenciju države na kredit.