Podrška predsjedništva i terena

Primirje na Ibleru: Kako je Bernardić utišao stranačke revolucionare

Tihana Tomičić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Dakle, sjednica Predsjedništva trajala je vrlo kratko: Bernardić je predložio javnu raspravu, prisutni su to šutke podržali, i nakon toga šef SDP-a izašao je pred novinare i članove Glavnog odbora izjavom da je »danas Predsjedništvo jednoglasno prihvatilo nacrt programa«, čime je ugušena dugo najavljivana revolucija.



RIJEKA – Bilo je to u četvrtak 15. veljače. U uredu potpredsjednika Sabora Siniše Hajdaša Dončića sastali su se članovi Predsjedništva SDP-a koji su sve dogovorili o tome da na sjednici toga tijela, nakon niza mjeseci kritika i međusobnih optužbi, 10 od 17 članova Predsjedništva od predsjednika stranke zatraži da odstupi.


Odnosno, preciznije, dogovoreno je da se na sjednici Predsjedništva odbije prijedlog novog programa SDP-a koji je na Bernardićev zahtjev sublimirao Davorko Vidović, a koji prije uobličavanja u formu nacrta, nije vidio nitko ni od članova Predsjedništva, ni od članova radne grupe za program. Nakon što je većina od 10 članova Predsjedništva trebala odbiti Bernardićev program, ideja je bila da zajedno izađu pred novinare i objave da šef stranke više nema većinu. Odnosno, da Bernardić mora odstupiti.


Protivnici programa


Ljudi koji su se kod Hajdaša okupili, ili telefonskim putem stali iza takve odluke, osim samog Hajdaša bili su Bojan Glavašević, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović, Boris Lalovac, Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Vedran Babić i Arsen Bauk, a računalo se i na glasove Domagoja Hajdukovića, koji je tada službeno bio u SAD-u, te Franka Vidovića, koji je nekoliko dana ranije obavio razgovor s Bernardićem i objasnio mu da već zaista previše griješi u svom radu. Dakle, 11 članova, pri čemu jedan, Hajduković, nije bio u Hrvatskoj, pa se moglo računati da će na samoj sjednici 10 ruku biti protiv Bernardićevog programa.




To znači da su uz Bernardića u tom trenutku ostali još Rajko Ostojić, za kojega se smatra da je danas još samo uvjetno uz njega, potom Zlatko Komadina koji vidi Bernardićeve mane, ali ga se sigurno neće javno odricati, potom Ivana Posavec Krivec i Ivo Jelušić, te Nenad Livun i, opet uvjetno, Romana Jerković koja je već nekoliko puta mijenjala stranu u SDP-u i koja će sigurno uvijek stati na stranu pobjednika, tko god to u stranci bio (svi se sjećaju epizode nakon što ju je Zoran Milanović bio postavio na mjesto predsjednice Glavnog odbora, a odmah po njegovu odlasku ona je na press konferenciji među prvima podržala Bernardića).


Na sastanku kod Hajdaša jedan od sudionika je zatražio da se ne samo odbije Bernardićev program, već i da se direktno krene u postupak izglasavanja nepovjerenja šefu stranke, i tada je i spomenuta opcija da se izađe pred novinare, ali je zaključeno da će se krenuti s odbijanjem programa pa će se vidjeti kako sjednica bude dalje tekla.


Rasap revolucionara


A što se potom dogodilo? Kad je šef SDP-a shvatio što mu se sprema, prvo je sjednicu Predsjedništva odgodio s četvrtka navečer na subotu, uoči same sjednice Glavnog odbora, a onda je krenuo rasap »revolucionarne« strukture: Peđa Grbin morao je k liječniku na pretrage, Boris Lalovac nije se pojavio, Domagoj Hajduković ostao je na službenom putu, Franko Vidović izjavio je za naš list da nije odbio nacrt programa nego da je to dapače »materijal koji je odlična osnova za raspravu i nadogradnju i u sebi sadrži duboku socijaldemokratsku nit«, Arsen Bauk je rekao da se ne sjeća da je ikad s ikim dogovarao opoziv predsjednika, a Bojan Glavašević je sa sjednice izašao blijed i vidno oneraspoložen nakon što je Davor Bernardić na samoj sjednici objasnio da je riječ tek o nacrtu teksta novog programa koji će biti poslan u javnu raspravu, te potom poslati na Glavni odbor 3. ožujka, i na konvenciju na konačno usvajanje 10. ožujka.



Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina komentirao je jučer i račun SDP-a.


– Uvijek nakon izbora smo bili u minusu. Imali smo dvoje parlamentarne izbore koje smo uredno, nažalost, izgubili, a imali smo i lokalne izbore i financijski udar na SDP još iz kampanje zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. U složenoj smo situaciji, ali da se to ispeglati. Nije dobro u financijama SDP-a, ali duboko se nadam da nećemo bankrotirati, naglasio je Komadina.



Dakle, sjednica Predsjedništva trajala je vrlo kratko: Bernardić je predložio javnu raspravu, prisutni su to šutke podržali, i nakon toga šef SDP-a izašao je pred novinare i članove Glavnog odbora izjavom da je »danas Predsjedništvo jednoglasno prihvatilo nacrt programa«, čime je ugušena dugo najavljivana revolucija.


Reset stranke


U međuvremenu, Bernardić je obišao sve županijske organizacije SDP-a, članstvu na terenu govorio o tome što donose novi program i statut, svi zainteresirani mogli su poslati svoje primjedbe, i sve to zajedno Predsjedništvo je u četvrtak, prije dva dana, opet jednoglasno prihvatilo. Danas se sastaje Glavni odbor na kojemu će to biti i amenovano, i iduće subote 10. ožujka na konvenciji Bernardić će moći mirno reći da ima jednodušnu podršku stranke ne samo za program i statut, nego za sve politike i poteze koje vuče.


Potpredsjednik stranke Zlatko Komadina potvrdio je jučer u izjavi za medije takva očekivanja.


– Na izvještajnoj konvenciji SDP-a 10. ožujka usvojit ćemo temeljno restrukturiranje stranke. Kompletno resetiranje SDP-a počinje od 10. ožujka – naglasio je potpredsjednik SDP-a.


No, reset neće napraviti »revolucionari« nego sam Bernardić. Naime, revolucija u SDP-u je »pojela svoju djecu« i po tko zna koji put se pokazalo da je puno lakše kao neslužbeni izvor blatiti šefa stranke i općenito vrh stranke, nego imati petlje i otvoreno izreći svoje stavove. Nakon ovoga, jasno je da će Bernardić mirno moći ostati na čelu stranke u kojoj su mnogi nezadovoljni, ali nema niti petlje, niti lidera koji bi dokazao drugačije.