Istraživanje portala MojPosao

Prilikom traženja radnog mjesta Hrvatima ipak nije najvažnija plaća, glavna im je ova stvar

Hina

Foto Pexels

Foto Pexels



ZAGREB Dvije trećine ispitanika smatra kako su prilikom odabira radnog mjesta najvažniji dobri međuljudski odnosi, a zatim slijede visina plaće i radno vrijeme, pokazalo je istraživanje portala MojPosao u kojem je sudjelovalo više od tisuću ispitanika.


Istraživanje, kojemu je cilj bio utvrditi stanje na tržištu rada, provedeno je za vrijeme trajanja 10. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja, a sudjelovalo je više od 1000 ispitanika iz Hrvatske. Među njima je 51 posto ispitanika bilo zaposleno, 43 nezaposleno, a 6 posto na školovanju.


Međuljudski odnosni ključni su pri odabiru radnog mjesta za 69 posto ispitanika, visina plaće za 62 posto dok 46 posto najvažnijim smatra radno vrijeme.




Većina ispitanika (54 posto) smatra da znanja i vještine najviše utječe na šanse za dobivanje posla, a svaka peta osoba (20 posto) da je to radno iskustvo. Otprilike 8 posto ispitanika ističe kako je za pronalazak posla važna sreća, a 6 posto misli da su ključni dobri kontakti i poznanstva.


Stupanj obrazovanja presudnim faktorom smatra svega njih 3 posto, dok 2 posto dijeli stav kako ključnu ulogu u pronalasku posla igra stranačka pripadnost.


Većina planira promijeniti posao, ali ne strahuju za svoje radno mjesto


Većina ispitanika (70 posto) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, što je više u usporedbi sa istraživanjem iz 2012. kada je o promjeni posla razmišljala svaka druga osoba (52 posto).


Također, dok je prije sedam godina od gubitka posla strahovalo više od polovice ispitanika (52 posto), krajem 2019. godine za svoje radno mjesto strahuje tek svaki peti (18 posto).


Dvije trećine nezaposlenih ispitanika (64 posto) bez posla je zadnja tri mjeseca, svaka deseta osoba (12 posto) ne radi zadnjih 3 do 6 mjeseci, dok 7 posto osoba na posao čeka duže od 5 godina.


Većina nezaposlenih u Hrvatskoj (62 posto) traži bilo kakav posao, bez obzira je li u struci ili izvan nje, dok 28 posto njih traži posao isključivo u struci.


Najviše ispitanika koji se još školuje očekuje da će posao tražiti manje od tri mjeseca nakon što završe školovanje (41 posto), petina (19 posto) očekuje da će posao naći za manje od mjesec dana, a 18 posto se poslu nada unutar šest mjeseci od završetka školovanja.