Sve teže do pretrage

Prije do lijesa nego do dijagnoze: Na ultrazvuk srca u Rijeci se čeka tri puta dulje nego u listopadu

Ljerka Bratonja Martinović

Na prvi dijagnostički pregled čeka čak 35.000 pacijenata, od kojih neki i s tumorom i teškom srčanom bolešću, s prosjekom čekanja od 200 dana / Foto Darko Jelinek

Na prvi dijagnostički pregled čeka čak 35.000 pacijenata, od kojih neki i s tumorom i teškom srčanom bolešću, s prosjekom čekanja od 200 dana / Foto Darko Jelinek

Osim u KBC-u Rijeka gdje se na ultrazvuk srca čeka 98 dana, čekanje se bitno produljilo i u KBC-u Split, gdje pacijenti u prosjeku na red dolaze za 167 dana, a na Rebru i u KBC-u Osijek na ovu pretragu čeka se i dulje od 190 dana



ZAGREB – Duge liste čekanja na kojima je upisano više od pola milijuna pacijenata dočekat će i buduću vladu kao jedan od neriješenih problema u zdravstvu kojemu niti jedna vlast dosad nije uspjela doskočiti. Prema evidenciji HZZO-a, 7. kolovoza na svim listama čekanja bilo je upisano ukupno 630.783 pacijenata. Gotovo 200.000 tisuća pacijenata, ili u prosjeku svaki treći na listi, naručeno je za prvi specijalistički pregled ili dijagnostičku pretragu, dakle tek čeka prvu dijagnozu, a na jedno ili drugo u prosjeku će čekati od tri do četiri mjeseca.


Nacionalna lista čekanja dulja je u odnosu na listopad prošle godine, kad je na njoj bilo 622.000 upisanih, a broj narudžbi nešto je povoljniji u odnosu na 2014. godinu, kad je dosegao čak 680.000. Čekanje na ključne medicinske pretrage kojima se dijagnosticiraju najteže bolesti višestruko se produljilo, osobito u najvećim bolničkim centrima.


Ukinut Program plus


Nakon što je ukinut Program plus, u kojem se bolnicama plaćao kompletan odrađeni posao, na UZVsrca se u KBC-u Rijeka danas opet čeka 98 dana, što je gotovo trostruko dulje nego u listopadu prošle godine, kad se na ovu pretragu dolazilo u roku od mjesec dana. Čekanje na UZVsrca bitno se produljilo i u KBC-u Split, gdje pacijenti u prosjeku na red dolaze za 167 dana ili četiri mjeseca, dok se na Rebru i u KBC-u Osijek na ovu pretragu čeka i dulje od 190 dana.



MR-PREGLEDI KRALJEŽNICE




KBC Rijeka 200 dana


KBC Rebro 297 dana


KBC Split 440 dana


UZV DOJKE


Rebro i Osijek 70 dana


KBC Rijeka 116 dana


KBC Split 543 dana



I liste čekanja na MR-preglede bitno su dulje nego ujesen prošle godine. Tako se na magnet kralježnice u riječkom KBC-u danas čeka 200 dana, dok se u listopadu prošle godine na istu pretragu u prosjeku čekalo upola kraće, oko 100 dana. Na Rebru je prosjek čekanja na istu pretragu porastao sa 287 na 297 dana, dok je najteža situacija u Splitu, gdje se na MR kralježnice i MR mozga čeka dulje od 440 dana! Kako se radi samo o terminima za prvu dijagnostičku pretragu, ne računajući kontrolne preglede, očito je da pacijenti kojima je pretraga hitna moraju tražiti drugu bolnicu, ili je obaviti o vlastitom trošku.


Na ultrazvuk dojke u riječkoj se bolnici čeka predugih 116 dana, na Rebru i u Osijeku oko 70 dana, dok je KBC Split oborio rekord s prosjekom čekanja na UZV dojke od čak 543 dana. Holter EKG u Rijeci se može snimiti u prosjeku za 88 dana, što je još i dobro u odnosu na ostatak zemlje, jer se u Splitu na ovu pretragu čeka 103 dana, u KBC-u Zagreb 150, a u KBC-u Osijek čak 193 dana. Operacija očne mrene u većim se bolničkim centrima najbrže može obaviti u Rijeci, u roku od 132 dana, Osijek i Split ovaj zahvat rade u okviru od 200 do 220 dana, dok se na Rebru na operaciju mrene u prosjeku čeka po godinu dana.


Neprihvatljiv rok


Jednako su problematični i prvi pregledi specijalista. Na prvi pregled, prema podacima HZZO-a, u riječkoj i osječkoj bolnici čeka se u prosjeku 65 dana, na Rebru 117 dana, a u Splitu čak 124 dana. Pacijenti bez postojeće dijagnoze srčane bolesti do kardiologa mogu najbrže u KBC-u Osijek (35 dana) i u KBC-u Rijeka (54 dana), dok se na prvi pregled kardiologa na Rebru čeka dvostruko dulje, 116 dana, a u KBC-u Split punih 230 dana.


Da situacija s listama čekanja nije dobra, govori podatak da samo u KBC-ima, koji obrade najveći broj pacijenata, na prvi specijalistički pregled čeka gotovo 30.000 pacijenata, a prosječno će doći na red za 100 dana, dok na prvi dijagnostički pregled čeka oko 35.000 pacijenata, s prosjekom čekanja od čak 200 dana. Upravo su ti pacijenti kategorija kojoj buduća vlast mora osigurati bržu zdravstvenu uslugu, jer je pacijentu s potencijalnom težom srčanom bolešću ili tumorom koji se može potvrditi jedino magnetskom rezonancom, 200 dana čekanja apsolutno neprihvatljiv rok.