Logor u Jastrebarskom

Prije 77 godina iz ustaškog logora oslobođene su stotine djece. Fotografije su potresne

Hina

Fotografije: United States Holocaust Memorial Museum, posredstvom Memorijalnog muzeja Jasenovac

Fotografije: United States Holocaust Memorial Museum, posredstvom Memorijalnog muzeja Jasenovac



JASTREBARSKO Na današnji dan 1942. godine u zoru napali ustaški logor za djecu u Jastrebarskom, te oslobodili i sa sobom na Žumberak poveli 727 djece iz logora, dok su manja djeca ostala u Jastrebarskom.


U logoru u Jastrebarskom bilo je zatočeno 3.166 djece, uglavnom s područja Kozare i Korduna, od kojih je do kraja listopada 1942. umrlo njih najmanje 449.


Djeca logoraši bili su smješteni u prostorijama dvorca Erdody i barakama koje je talijanski okupator 1941. godine izgradio za smještaj vojnih konja.




Logor je funkcionirao sve do listopada 1942. godine, a djeca su boravila su u katastrofalnim uvjetima. Kakvim točno, vidljivo je na potresnim fotografijama dostupnim online na stranicama United States Holocaust Memorial Museuma, ustupljenih posredstvom Memorijalnog muzeja Jasenovac.


Danas je u Jastrebarskom, kod spomenika ‘Lik majke s djetetom u naručju’ održana komemoracija u znak sjećanja na djecu stradalu u ustaškom dječjem logoru, čime je obilježena 77. ob ljetnica oslobođenja djece iz tog koncentracijskog logora.



Vijence su u Jastrebarskom položili i svijeće zapalili okupljeni preživjeli logoraši, rodbina i članovi antifašističkih udruga.


Ivan Fumić poručio je u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) kako su “nevina srpska djeca pobijena u logoru u Jastrebarskom trajna sramota ustaškog režima”, ističući kako njihovu žrtvu treba dobro pamtiti kako bi “poslužila u borbi protiv svih ekstremizama”.



“Te strahote treba pamtiti, a ne da se hrvatska vlast danas ponaša kao da je pobijedio Hitler i Pavelić, a ne antifašistički pokret. U Hrvatskoj i danas imamo podjele i nastavak čišćenja Srba. To je nedozvoljivo i protiv toga se trebamo boriti”, naglasio je Fumić.


Premijera Plenkovića prozvao je da o nedavnim napadima na Srbe kod Knina govori kao o “sporadičnim slučajevima”, da njegova vlast “tolerira fašističke podjele, a u tome im svim snagama pomaže i Katolička crkva”.