Nezadovoljstvo kompenzacijom za vaučere

Prigovori na socijalnu pomoć: Samcu 200 kuna za struju previše, većem kućanstvu malo

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Sva će kućanstva koja primaju socijalnu pomoć, a ima ih ukupno oko 65.000, od 1. listopada imati pravo na vaučer za struju u iznosu od 200 kuna mjesečno, što ne znači da će, ukoliko im je račun manji, svih 200 kuna i primati – pojašnjenje je iz Ministarstva socijalne politike i mladih



ZAGREB  Sva će kućanstva koja primaju socijalnu pomoć, a ima ih ukupno oko 65.000, od 1. listopada imati pravo na vaučer za struju u iznosu od 200 kuna mjesečno, što ne znači da će, ukoliko im je račun manji, svih 200 kuna i primati – pojašnjenje je iz Ministarstva socijalne politike i mladih.


Primjerice, samac koji se u Zagrebu grije i kuha na plin pa struju troši samo na kućanske aparate i rasvjetu te mu račun ne prelazi sto kuna mjesečno, neće dobiti svih 200 kuna, već onoliko koliki mu bude trošak, što će se pratiti preko centara za socijalnu skrb. Isto tako, peteročlano kućanstvo u primjerice Rijeci, koje se na struju i grije i kuha te zimi ima puno veći račun od 200 kuna, imat će pravo na samo 200 kuna, što znači da se višak iz samačkog kućanstva neće preliti toj obitelji.


Osim što će, kad je pravda u pitanju, vaučeri podijeliti potrošače, već su podijelili i opskrbljivače, ionako takmace na tržištu, jer će neki od njih proći lošije, a neki bolje od drugih.




HEP, RWE i GEN-i, koje je Vlada jedine pozvala na potpisivanje sporazuma o pomoći siromašnima, obećali su da cijenu svojih kilovatsata neće poskupljivati za tri lipe, koliko za svaki potrošeni kWh moraju uplatiti u državni proračun za vaučere, već će taj trošak podnijeti sami. U zamjenu za to, Vlada će im od početka iduće godine, svim opskrbljivačima na tržištu jednako, sniziti cijenu po kojoj oni sami od države moraju otkupljivati  struju proizvedenu iz obnovljivih izvora, sa sadašnjih 0,53 na 0,42 kune po kilovatsatu.


S druge strane, budući da su tri lipe po potrošenom kWh solidarno dužni uplatiti samo potrošači iz kategorije kućanstava, odnosno opskrbljivači će to činiti umjesto njih, lošije će proći oni opskrbljivači koji više struje prodaju kućanstvima, a bolje oni koji najviše struje prodaju biznisu. Najlošije će pritom proći državni HEP, kod kojeg se nalazi velika većina kućanstava, čak 85 posto, dok će od manjih, novih opskrbljivača, RWE proći lošije od slovenskog GEN-I-ja. Potonji se, naime, orijentirao više na poslovne potrošače, a RWE na kućanstva.


Nije jasno zašto je Vlada pak potpuno izignorirala i druge opskrbljivače, koje uopće nije pozvala na potpisivanje sporazuma. HT broji, primjerice, oko 25 tisuća potrošača struje iz kategorije kućanstava, koliko i HEP-Opskrba, također alternativni opskrbljivač, koji je u sporazumu, i dvostruko više nego GEN-I.  »HT nije bio uključen u pregovore oko potpisivanja sporazuma, i iako sporazum nije potpisao, donesena je odluka da se cijena električne energije uskladi kao što je sporazumom predviđeno, i na način kao što će učiniti i drugi opskrbljivači električnom energijom«, stoji u odgovoru HT-a na pitanje hoće li oni svoju cijenu struje podizati zbog vaučera.