Agonija dijela zaposlenika Zagrebačkog holdinga

Priča iz Hrvatske: Agencijskim radnicima Čistoće poručeno da će koji dan raditi – na crno

Ladislav Tomičić

Šefovi su nam rekli da ćemo bez ugovora raditi do četvrtka, na odgovornost direktora Čistoće. U pitanju je oko 180 radnika koji su imali ugovore s agencijom Adria. U prvoj smjeni radi 60-tak ljudi, koji će danas raditi na crno, i to u najvećem poduzeću najveće lokalne uprave u državi, kaže jedan od radnika



ZAGREB » Radnici prve smjene zagrebačke Čistoće, oni koji su zaposleni preko agencije za zapošljavanje Adria, danas će raditi na crno. Njihov ugovor s agencijom Adria istekao je s jučerašnjim danom, ali direktor Čistoće Miljenko Benko svojim rukovoditeljima e-mail porukom dao je naputak da se radnici rasporede na poslove. Po svemu sudeći, na crno će raditi i agencijski radnici raspoređeni u drugu smjenu, jer radnicima Adria agencije najavljeno je da će novi ugovor potpisati najranije u srijedu. Radnici još uvijek ne znaju s kojom agencijom će potpisati ugovor, jer pri zapošljavanju putem agencija redovita je praksa da se radnike prebacuje iz agencije u agenciju.


  Informaciju o isteku ugovora, što u Čistoći očito nije prepreka da se radi, jučer su nam dostavili sami radnici. Učinili su to pod uvjetom anonimnosti, iz straha da bi im otkrivanjem identiteta bila oduzeta prilika da potpišu nove ugovore.


  – Šefovi su nam rekli da ćemo bez ugovora raditi do četvrtka, na odgovornost direktora Čistoće. U pitanju je oko 180 radnika koji su imali ugovore s agencijom Adria. U prvoj smjeni radi 60-tak ljudi, koji će danas raditi na crno, i to u najvećem poduzeću najveće lokalne uprave u državi. Šefovi nam vele da ćemo potpisati ugovor, ali kako ćemo ga potpisati unazad. Od nas se traži da radimo bez ugovora. U srijedu ili četvrtak potpisat ćemo ugovor s novom agencijom, ali nitko ne zna kojom. Zar to nije dokaz da nas tretiraju kao Kineze, kaže za naš list agencijski radnik zaposlen u Čistoći, kojem je ugovor također istekao s jučerašnjim danom.




  Informacija o isteku ugovora potvrđena nam je i u sindikalnim krugovima radnika Čistoće, a isto nam je pod uvjetom anonimnosti potvrdio i jedan od rukovoditelja Čistoće. Agencijski radnici traže da ih se prestane tretirati kao građane drugog reda i smatraju da imaju pravo na stalne ugovore. Neki od njih preko agencija za Čistoću rade pet i više godina.


  – Gradonačelnik se hvali da smanjuje broj zaposlenih u Holdingu, dok u isto vrijeme iskorištavaju nas zaposlene putem agencija. Sad nas tjeraju da radimo i bez ugovora. Javno se pobuniti ne smijemo, jer ćemo u tom slučaju ostati i bez ovakvog posla. Očekuju da delamo i šutimo, kaže sugovornik, agencijski radnik u Čistoći.


  O problemima agencijskih radnika zaposlenih u Holdingu, podsjetimo, naš list izvještavao je u više navrata, ali to nije pomoglo u popravljanju njihovog statusa. Naprotiv, agencijski radnici trpe sve ozbiljnije nepravde, a stalno radno mjesto ostaje njihov nedosanjani san. Novim Zakonom o radu u isto vrijeme potiče se agencijski rad te će se mnogi hrvatski radnici ubuduće susretati s istim problemima na kakve upozoravaju agencijski radnici zaposleni u Zagrebačkom holdingu.