Transportne i borbene letjelice

Prezentacija na Plesu: Američki helikopteri Black Hawk možda i u hrvatskoj floti

Danko Radaljac

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Foto Davor KOVAČEVIĆ

Šest višenamjenskih "Crnih jastrebova" sletjelo je u zračnu luku Pleso na putu prema američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj, u sklopu redovite rotacije američkih pripadnika KFOR-a



ZAGREB   Black Hawk nije »down«, Zagreb nije Mogadishu, a hrvatski novinari nisu američki SEAL-si. Prezentacijski let za predstavnike medija helikopterom UH-60, poznatog ponajprije po filmu »Pad Crnog jastreba«, večeras je upriličen s Plesa. Prilika se ukazala jer američki piloti transportiraju šest ovih letjelica u Njemačku s Kosova, gdje su bili u misiji KFOR-a.


Foto Davor KOVAČEVIĆ


Foto Davor KOVAČEVIĆ



Kako nam je ispričao narednik koji je pilotirao letjelicom u kojoj smo se nalazili, prošli tjedan su iz Njemačke prema Kosovu odletjeli sa šest komada UH-60L, a vraćaju se istom rutom s isto toliko primjeraka UH-60A, najstarije inačice ovog višenamjenskog helikoptera. Nakon što ih prevezu u Njemačku, bit će zapakirani u transportne avione te prevezeni u Sjedinjene Države gdje će se nadograditi na L standard.




Uglavnom, prije leta su domaći novinari bili obaviješteni da lete helikopterima koji su među najstarijima u čitavoj američkoj floti. Nije za one slabijih živaca. Sam let je bio ugodan i može se reći da je skoro pa dosadno kad se novinare vozi vojnim zrakoplovima. Piloti onda paze na svoje putnike i nema naglih skretanja, tako da vožnja nije ni malo različita od one putničkim avionom. Tek kod nekoliko zaokreta se moglo tek na tren tek malo osjetiti što sve ovaj agilni helikopter može. Dvadesetominutni let bio je miran, tek onako panoramski, a jedini problem je bio stisnutost u kabini. »Crni jastreb« je u ovoj varijanti predviđen za transport 11 putnika, no već osam novinara stvorilo je gužvu u teretnom prostoru, pogotovo ako putujete s kamermanima koje žele sve snimiti. Mi-171Sh definitivno je mnogo veći helikopter, koji može bez problema i dvostruko više ljudi prevesti. UH-60 pak definitivno ima veću brzinu i nešto je agilniji.


Hrvatska razmišlja o nabavi ovih zrakoplova, koji su po satu naleta mnogo jeftiniji, pogotovo za misije kakve trebaju našoj vojsci.


– Jedna od ideja je nabava i ovog helikoptera. No,sad se na papir stavljaju računice, pa će se na kraju vidjeti što će biti s tim. Kao zrakoplovac mogu kazati da bi volio ove zrakoplove u svojoj floti, kazao je zapovjednik HRZ-a Dražen Šćuri, koji je također došao pozdraviti američke pilote, koji su prošlo noć proveli u Zagrebu, na svom proputovanju u Njemačku.