Javna tvrtka cijelo desetljeće iskorištavala rupe u zakonu

Prevareni radnici: Hrvatskim šumama prijete višemilijunski penali

Gabrijela Galić

Dvadesetak radnika, od kojih su mnogi na određeno vrijeme radili cijelo desetljeće, tužilo je tvrtku jer ih nisu zaposlili na neodređeno vrijeme. »Šema« je bila u tome da su ljudi radili na određeno do kraja zakonskog roka, nakon čega bi kraće vrijeme bili bez posla, pa bi ih se vratilo u Šume, na određeno



ZAGREB  Nelegalno zapošljavanje bi Hrvatske šume moglo stajati višemilijunske odštete bivšim radnicima, koje će vjerojatno trebati i vratiti na posao. Dvadesetak radnika, od kojih su mnogi u Hrvatskim šumama na određeno vrijeme radili cijelo desetljeće, tužilo je poduzeće jer ih, u skladu sa zakonskim odredbama, nisu zaposlili na neodređeno vrijeme već su im otkazali suradnju. Kako neslužbeno doznajemo, do sada je doneseno 16 prvostupanjskih presuda u korist radnika.


– Zakon je jasan i glasan. Ja ću ih »goniti« do Strasbourga bude li trebalo. Odustati neću, priča nam Nikica Rendulić iz Čabra jedan od radnika koji je u prosincu prošle godine ostao bez posla u Hrvatskim šumama.


Otkazana suradnja


Godinama je radio na određeno vrijeme, zadnji ugovor njemu, kao i ostalim kolegama istekao je sa zadnjim danom studenog prošle godine. No, svi oni nastavili su raditi bez ikakvog ugovora. U takvim situacijama Zakon o radu je jasan – ti radnici zaposleni su na neodređeno. Naime, ako radnik nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme nastavi raditi, a da mu poslodavac nije uručio novi ugovor, smatra se da je primljen u stalni radni odnos.




– Nakon isteka ugovora, radili smo 10 dana u prosincu bez ikakvog ugovora, a onda su nam htjeli opet dati ugovor na određeno vrijeme. Odbili smo taj ugovor potpisati i otkazali su nam suradnju,  priča nam Rendulić, ističući kako su se radnici o svemu konzultirati sa sindikatom. Uz pomoć sindikata spor su nastojali riješiti mirnim putem. Nije im uspjelo pa su tužili Hrvatske šume.


Opširnije u današnjem tiskanom izdanju Novog lista…