Odšteta 70 tisuća kuna

Presuda Općinskog suda: Nacional mora Karamarku platiti odštetu zbog intervjua s Josipom Manolićem

P. N.

Pravosuđe me može malo čime iznenaditi, ali danas sam iznenađen. Ova odluka pokazuje koliko se treba ozbiljnih reformi provesti. Izvan je svake pameti da novinari moraju odgovarati za objave autoriziranih intervjua, komentira Jelinić



Šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko dobio je nepravomoćno spor protiv tjednika Nacional, kojeg je tužio zbog objave intervjua s Josipom Manolićem, gdje ga je ovaj prozvao – doušnikom Udbe.


N1 javlja kako je prema prvostupanjskoj presudi Nacional dužan Karamarku platiti odštetu od 70 tisuća kuna. Karamarko je zbog objave tog intervjua prvo tražio odštetu od 200.001 kunu, ali je na posljednjem ročištu održanom 11. siječnja traženi iznos snizio na 180.000 kuna. Općinski sud, pak, presudio je da visina odštete bude 70 tisuća kuna.


Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić izjavio je za N1 da ne želi komentirati pravosuđe dok je postupak u tijeku i da će se svakako žaliti na presudu, uz uvjerenje da će u drugom stupnju oboriti.


“Pravosuđe me može malo čime iznenaditi, ali danas sam iznenađen. Ova odluka pokazuje koliko se treba ozbiljnih reformi provesti. Izvan je svake pameti da novinari moraju odgovarati za objave autoriziranih intervjua. Očito se postavlju novi, mračni standardi u odnosu prema medijima.”, izjavio je za N1 Jelinić.




Karamarkov odvjetnik Veljko Mljević najavio je žalbu, jer smatra da je dosuđeni iznos premali.


Karamarko je osim Nacionala tužio i Manolića, ali je spor upućen na mirovno vijeće koje mora donijeti odluku u roku od tri mjeseca.