Milanović bi se mogao odazvati

Preokret oko prosvjeda u Savskoj: Premijer dolazi na okrugli stol Đure Glogoškog?

Dražen Ciglenečki

Foto D. KOVAČEVIĆ / D. JELINEK

Foto D. KOVAČEVIĆ / D. JELINEK

»Ovo je dosad najpristojnije što je stiglo iz šatora u Savskoj 66 i stoga će premijer možda doći na taj skup, kako bi branitelje pitao što to točno žele i rekao im, naravno, da je i on 100 posto za Hrvatsku«, ističu u Vladi



ZAGREB » U Vladi ne isključuju mogućnost da premijer Zoran Milanović prihvati poziv na okrugli stol »Istinom 100 posto za Hrvatsku«, koji se u srijedu, u organizaciji Đure Glogoškog i prosvjednika održava u Hrvatskom novinarskom domu.


Glogoški je jučer osobno u Banske dvore donio poziv za premijera, a sam njegov ton privukao je pozornost ljudi u Vladi. Naime, Milanovića se oslovljava kao poštovanog predsjednika Vlade i bez ikakvih ga se grubih riječi poziva na okrugli stol.


»Ovo je dosad najpristojnije što je stiglo iz šatora u Savskoj 66 i stoga će premijer možda doći na taj skup, kako bi branitelje pitao što to točno žele i rekao im, naravno, da je i on 100 posto za Hrvatsku«, ističu u Vladi.




  Glogoški je novinarima, nakon što je urudžbirao poziv, izjavio da očekuje Milanovićev dolazak, premda je »ignorirao sve zahtjeve prosvjednika za razgovor«. Na pozivu je, kao osoba kojoj se potvrđuje sudjelovanje na okruglom stolu, navedena Zorica Gregurić, a ona nam je rekla da su pozivi otišli i na adrese predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Sabora Josipa Leke, ministra Predraga Matića, te njegovih suradnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ.


  – Već su mi stigle i neke potvrde, ali o tome ćemo novinare izvijestiti na press konferenciji. Šest mjeseci izvršna vlast ne želi čuti naše zahtjeve i zato hrvatski branitelji i članovi obitelji pozivaju njihove predstavnike na ovaj okrugli stol, kako bi se probleme počelo rješavati, objasnila nam je Zorica Gregurić.   


  Jučer je bio 186. dan prosvjeda, u tom se razdoblju puno toga zbilo, prosvjednici su već izgubili puno energije, ali i kredibiliteta, sve ih je manje u šatoru, a ni medijima više nisu naročito zanimljivi. Predsjednica Republike i šef HDZ-a Tomislav Karamarko pružaju im maksimalnu podršku, ali Glogoški i kolege žude za određenim priznanjem iz Vlade. Zato bi eventualni Milanovićev dolazak na okrugli stol idućeg tjedna, mogao značiti prekretnicu u maratonskom prosvjedu ispred Ministarstva branitelja.