Simpozij o ugovaranju zdravstvene zaštite

Prenđa Trupec: U prva četiri mjeseca vrlo dobri rezultati poslovanja bolnica

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) izjavila je kako su bolničke ustanove u prva četiri mjeseca ove godine ostvarile vrlo dobre rezultate u poslovanju, s ukupnim izvršenjem ugovornih obveza između 93 i 102 posto, što je posljedica većih bolničkih proračuna, koji su u ovoj godini povećani za prosječno 17 posto



ZAGREB  Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec izjavila je u petak kako su bolničke ustanove u prva četiri mjeseca ove godine ostvarile vrlo dobre rezultate u poslovanju, s ukupnim izvršenjem ugovornih obveza između 93 i 102 posto, što je posljedica većih bolničkih proračuna, koji su u ovoj godini povećani za prosječno 17 posto.


Dobri rezultati postignuti su zahvaljujući novom modelu ugovaranja, povećanim sredstvima za bolničkih sustav od 1,3 milijarde kuna i pravednijoj raspodjeli tih sredstava, ocijenila je Prenđa Trupec na simpoziju o ugovaranju zdravstvene zaštite u 2015. godini, koji je organizirala Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ).


Dok je u siječnju stopostotno izvršenje imalo svega 5-6 bolnica, kroz iduće mjesece taj se broj postupno povećavao pa je u travnju svoje ugovorne obveze u potpunosti izvršilo 48 ustanova. Podaci pokazuju i da su se rashodi za zaposlene u bolničkom sustavu smanjili na 57 posto.




S obzirom da ima prostora za dodatne racionalizacije, Prenđa je najavila da će sve bolničke ustanove u ovoj godini poslovati pozitivno.


»HZZO i Ministarstvo budno prate poslovanje bolnica i sve ukazuje na to da će bolnice 2015. završiti s pozitivnom nulom, a usporedo s tim servisiramo dugove iz prethodnog razdoblja«, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.


»Smatramo da smo danas po pitanju potrošnje po glavi stanovnika i uspjeha koji postižemo u sustavu zdravstva na trećem mjestu u Europi, a do 2016. bit ćemo najvjerojatnije najbolji sustav zdravstva u Europi«, kazao je Varga.


Osim toga, imamo zeleno svjetlo da u idućem razdoblju proširimo prava pacijenata, očuvamo HZZO i njegove vrijednosti, a hrvatski zdravstveni sustav podignemo u odnosu na svijet, poručio je Varga.


Ekonomski savjetnik u UPUZ-u Boris Lukovnjak istaknuo je kako su zahvaljujući novom modelu ugovaranja zdravstvene ustanove znantno poboljšale rezultate poslovanja u odnosu na prethodne godine.


Iako su bolnice u prva tri mjeseca stvorile novi dug od 120 milijuna kuna, on je tri puta manji nego u istom razdoblju 2013. i 2014. godine, pa u UPUZ-u to ocjenjuju vidljivim pomakom na bolje.


»Minus je i dalje prisutan, ali u bolnicama u travnju i svibnju imamo tendenciju poslovanja s pozitivnim predznakom. I dio prihoda koje bolnice nisu izvršile u prvom i drugom mjesecu zbog manjeg izvršenja, inkasirat će se u slijedećim mjesecima, što će dodatno popraviti stanje u bolničkim proračunima«, kazao je Lukovnjak.


Navodi kako su rezultati bili slabije vidljivi u siječnju i veljači jer su se bolnice privikavale na novi model poslovanja, no on iz mjeseca u mjesec rezultati su sve bolji.


»Imamo neke kliničke, opće i specijalne bolnice, koje su poslovale pozitivno u prva tri mjeseca. Iz mjeseca u mjesec bolnice odrađuju sve veći broj pregleda i pretraga, obrađuju veći broj pacijenata, a veće izvršenje samo po sebi nosi i pozitivni poslovni rezultat«, rekao je Lukovnjak.