Sklopili "deal"

Premijerova poruka: Orešković uzima bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića za svojeg savjetnika

Dražen Ciglenečki

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

U Banskim dvorima kažu da je zasad taj posao samo ponuđen Lozančiću, ali posve je izvjesno da je to dužnost koju je on dogovorio s Oreškovićem kao uvjet podnošenja ostavke u obavještajnoj agenciji



Premijer Tihomir Orešković šalje dosad najveći izazov predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku. Neslužbeno, naime, doznajemo da je premijer odlučio Dragana Lozančića, sad već bivšeg ravnatelja SOA-e, imenovati svojim savjetnikom. U Banskim dvorima kažu da je zasad taj posao samo ponuđen Lozančiću, ali posve je izvjesno da je to dužnost koju je on dogovorio s Oreškovićem kao uvjet podnošenja ostavke u obavještajnoj agenciji.


Obzirom da je predsjednica, zajedno s Karamarkom, više mjeseci tvrdila da Lozančić mora otići s čelne pozicije u SOA-i zato što je kršio zakon, jasno je što bi značio njegov prelazak u Vladu. Premijer bi na taj način predsjednici i šefu HDZ-a poslao snažnu poruku da nimalo ne vjeruje njihovim optužbama protiv Lozančića, kojeg bi, k tome, Karamarko svaki dan mogao sretati u hodnicima Banski dvora. To je uistinu ponižavajuća situacija za njih oboje.


Kolinda Grabar-Kitarović je, vjerojatno upoznata s Oreškovićevim namjerama, nastojala danas dodatno diskreditirati Lozančića, implicirajući da premijer zapravo ne zna što čini.




»Ja pratim njegov rad puno dulje nego gospodin Orešković. Gospodin Lozančić dobro zna da o nekim razlozima ne mogu govoriti, jer je riječ o nacionalnoj sigurnosti, o stabilnosti države i to je on i koristio. Ali, ono što mogu reći jest da je gospodin Lozančić bio privatni, odnosno osobni obavještajac gospodina Milanovića, i tu ću stati«, rekla je predsjednica u razgovoru za HTV.


Bio je to posredan odgovor Kolinde Grabar-Kitarović i na prethodnu izjavu premijera Media Servisu da »nije vidio nikakve podatke i rezultate koji su potvrdili« Lozančićevo nezakonito postupanje. Bliski Oreškovićevi suradnici ističu da je predsjednik Vlade itekako svjestan da su riječi Kolinde Grabar-Kitarović upućene upravo njemu, u želji da baci sumnja na Lozančićevo imenovanje u Vladi, a ne bivšem premijeru Zoranu Milanoviću. No, Orešković neće odustati od svojeg nauma.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak