Zvonko Kusić

Premijerov savjetnik vjeruje u dogovor sa sindikatima: “Razgovori su kompleksni i obećavajući”

Hina

Zvonko Kusić / Foto: Zadarski list

Zvonko Kusić / Foto: Zadarski list



U Banskim dvorima u ponedjeljak navečer do 22,50 sati nije završio maratonski sastanak sindikata s predstavnicima Vlade o zahtjevima prosvjetnih radnika u štrajku, no premijerov savjetnik Zvonko Kusić izrazio je uvjerenost da bi večeras moglo doći do dogovora.


“Razgovori su iscrpni, kompleksni i obećavajući” izjavio je za HRT Zvonko Kusić, koji je kao posebni premijerov savjetnik za društvena pitanja sudjelovao u razgovorima sa sindikatima.


Sastanak sindikalnih predstavnika s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem i suradnicima traje već gotovo sedam sati i po neslužbenim informacijama sindikalisti nisu bili zadovoljni ponuđenim.




No, Kusić, koji je došao u HRT-ovu emisiju Otvoreno, rekao je kako smatra da su sindikati skloni korekciji koeficijenata kroz određeni vremenski period budući da je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini, predviđa se korigiranje dodataka kako bi s time kompenzirali neodgovarajući koeficijenti.


Sastanak u Vladi uslijedio je nakon velikog današnjeg prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, sudjeluje i sindikat znanosti i visokog obrazovanja


Prilikom dolaska u Banske dvore sindikalna čelnica Sanja Šprem  poručila je kako će  štrajk u školama prestati samo ako Vlada sindikatima ponudi ono što od početka traže – povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.  


 Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Štrajkaju tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe.


Vlada im je dosad nudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti uređeni koeficijenti u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja. Ako novi sustav koeficijenata ne bude gotov do kraja lipnja, Vlada je ponudila i dodatak na plaću od 2 posto.


Sindikati su do sada to odbijali ističući da rast osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća za drugim javnim službama.


Premijer Andrej Plenković izrazio je uvjerenje da će se postići dogovor sa sindikatima, i to prvenstveno zbog djece koja trebaju ponovno ići u školu.