Neobičan potez

Premijerov desant na medije: Plenković za sutra sazvao odabrane novinare, Nova TV ga odbila?

Dražen Ciglenečki

Andrej Plenković / Foto: D. LOVROVIĆ

Andrej Plenković / Foto: D. LOVROVIĆ

 U Banskim dvorima tvrde da ovakva praksa postoji i u drugim europskim državama



ZAGREB Premijer Andrej Plenković izveo je prošli tjedan pravi desant na tri hrvatske televizije, u četvrtak je dao intervju za Novu TV, u petak za RTL, a u nedjelju je na red došao HTV.


No, ni to Plenkoviću nije bilo dovoljno i odlučio je sutra navečer na jednom mjestu okupiti sve spomenute televizije s nacionalnom koncesijom, pridodati im još novinare Večernjeg lista i Jutarnjeg lista, i uživo objašnjavati što sve čini njegova Vlada. Ali, neslužbeno doznajemo, Nova TV odbila je sudjelovati u ovom premijerovom projektu, zaključujući da su u četvrtak doznali od njega sve što ih zanima u ovom trenutku.


Da su još i oni pristali, sutra bi navečer u udarnom terminu sve tri televizije bio – Plenković. U Banskim dvorima tvrde da ovakva praksa postoji i u drugim europskim državama, a Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, koji je bio zadužen za realizaciju ovog intervjua, urednicima navedenih glasila rekao je da im je kao uzor poslužila Francuska.


Hrvatski interesi




Kao povod je iskorištena nagrada koju je Europski pokret Hrvatska dodijelio Plenkoviću za europski govor godine, a bit će mu uručena upravo sutra. Ne bi se moglo reći da je u pitanju neka naročito prestižna nagrada, ali premijer, eto, smatra da je treba obilježiti na ovakav način. Ljudi iz Europskog pokreta Hrvatska nagradili su Plenkovića za govor što ga je 6. veljače o budućnosti Europe, na pet jezika, održao u Europskom parlamentu u Strasbourgu.


– Govor u Europskom parlamentu potvrda je 25 godina karijere predsjednika Vlade posvećene promicanju hrvatskih interesa u međunarodnoj zajednici i zalaganja za europske vrijednosti. Govor je odabran jer dijeli ciljeve i vrijednosti Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb, a koji štite interese Republike Hrvatske i njenih građana, navodi se u obrazloženju Europskog pokreta Hrvatska.


Dosad su laurati nagrade koja se dodjeljuje od 2004., između ostalog, bili predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, premijer Ivo Sanader, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, guverner HNB-a Boris Vujčić i Kolinda Grabar-Kitarović u ulozi ministrice vanjskih poslova.


Medijska ofenziva


Inače, ovaj se Plenkovićev intervju za probrane medije uklapa u njegovu političku i medijsku ofenzivu koju je pokrenuo proteklog tjedna.


Vlada, HDZ i sam Plenković pretrpjeli su teške udarce tijekom procesa ratifikacije Istanbulske konvencije. Stranački rejting je u anketama u laganom padu, u usponu je Živi zid, koji svojom deideologiziranom populističkom retorikom itekako može privući i birače HDZ-a, a u organizaciji Željke Markić i suradnika kreće prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu kojom će se tražiti izmjena nekih izbornih pravila.


Sve su to razlozi za ozbiljnu Plenkovićevu zabrinutost. Stoga je odlučio prijeći u aktivnu obranu. Osim televizijskih intervjua, prošli tjedan je Plenković odradio i sjednicu Vlade u Splitu, s koje je poslao poruke da je u Dalmaciju, tradicionalno uporište HDZ-a, ali u kojoj je bio jak i pokret protiv Istanbulske konvencije, donio projekte vrijedne dvije milijarde kuna. U subotu je, pak, u Šibeniku premijer okupio sve HDZ-ove župane, gradonačelnike i načelnike općina, kako bi se manifestiralo snagu stranke i obračunalo s »demagozima i populistima«.


– Dosta je demagogije i lažnih obećanja koji ne donose ništa dobro Hrvatskoj. Nećemo popustiti demagozima i populistima. HDZ je od devedesetih odgovorno vodio zemlju i tako će biti i dalje, istaknuo je u svojem govoru predsjednik Sabora Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a.


Može se očekivati da će u tom tonu sutra navečer nastupiti i Plenković.