Žestoki ritam

Premijer u predsjedničinoj kampanji: Ubacio je u šestu brzinu, u pet dana obišao je pola Hrvatske

Tihana Tomičić

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Osim predsjedničkih, HDZ se sad već priprema i za parlamentarne izbore koji slijede iduće godine, pa Plenković pritom ne radi samo za Kolindu Grabar-Kitarović, nego i za sebe, jer želi još jedan mandat na čelu Vlade



ZAGREB – Od prvog trenutka kad je najavljeno da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tek krenuti u objavu svoje kandidature za drugi mandat na Pantovčaku, premijer Andrej Plenković uključio se u njezinu kampanju. Teško bi se moglo reći da ona nema njegovu podršku – dapače, premijer je ubacio u šestu brzinu i u pet dana obišao pola Hrvatske, krenuvši od HDZ-ovih najjačih baza, no pritom ne zaboravljajući ni dijasporu. Ali ni sebe.


Predsjednica ionako izjavljuje da nije u kampanji, nego obavlja svoje redovne aktivnosti kao šefica države. A premijer ionako ima redovne parlamentarne izbore iduće godine, pa »radi na sebi«.


Tako je Plenković već dan prije nego je Grabar-Kitarović objavila kandidaturu, 2. listopada, primio predstavnike Hrvatskog svjetskog kongresa, kao i predstavnike Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Red je red, pa je krenuo od najvjernijih potencijalnih financijera, a to je upravo dijaspora. Sljedeće jutro sudjelovao je na otkrivanju biste Ghandiju, događaj na koji teško da bi išao da toga dana nije bila Kolindina objava u Matici hrvatskoj, pa je taj događaj iskorišten da malo podeblja javnu podršku predsjednici.


Od jutra do mraka




Odmah potom, istog dana, primio je predstavnike Hrvata u Crnoj Gori i Sloveniji, da bi potom sudjelovao na redovnoj sjednici Vlade, a onda i na obilježavanju Dana Savezne Republike Njemačke, gdje se susreo s veleposlanicima niza država i opet, dijaspore. U petak je održao svoju izvanrednu presicu gdje se hvalio uspjehom Dubravke Šuice u EU i općenito svojim rezultatima, igrajući na kartu dostupnosti novinarima, ali i simpatičnošću pred javnosti, zbijajući šale i šarmirajući javnost. No, ne budi lijen, odmah nakon toga premijer je otišao u Viroviticu, u posjet Centru za odgoj i obrazovanje, kojeg je obišao na brzinu, a Virovitica je bila meta jer je ipak to mjesto Josipa Đakića, šefa Hvidre, i njegova baza, gdje je trebalo umiriti pobunu u redovima branitelja oko SDSS-a i Milorada Pupovca. Tamo je s njim bila cijela ministarska, a to će reći i unutarstranačka svita, da bi dan završio u Osijeku, na Danima turizma, opet uz Kolindu i kamere.



U oporbi nisu oduševljeni takvim ponašanjem predsjednika Vlade.


– Fantastičan je taj HDZ, smeta im Marasov laptop, a ne smeta im kad se državni resursi troše na kampanje pa ministri navale na Liku ili se Plenković uključi u predsjedničke izbore, kao da je sam kandidat. Ali ne treba to čuditi, to je kombinacija panike, bahatosti i nevjerodostojnosti koja je svojstvena kako Plenkoviću, tako i njegovoj stranci. I neće im pomoći jer građani to vide, kaže SDP-ov Peđa Grbin, ogorčen što se javni resursi troše za stranačke potrebe.



U međuvremenu stigao se susresti i s ministrom za europske poslove Kraljevine Švedske, da bi u subotu ujutro već bio u Lici, te potom u Zadru na Danu obrane Grada Zadra, pa potom i u Benkovcu te Šibeniku na Danima regionalnog razvoja i EU fondova.


Primirena nezadovoljstva


Sve to obišao je kao premijer, a ne kao predsjednik HDZ-a, mada je očigledno da se ovako intenzivno aktivirao upravo u trenutku kad je predsjednica objavila svoju kandidaturu, pa je potpuno jasno da je i ova njegova hiperaktivnost u funkciji njene pretkampanje. Jasno je da će zbog toga biti prozivan da koristi javne resurse za potrebe HDZ-ove kampanje, no formalno obišao je samo mjesta i događaje na koje i jest službeno pozvan kao šef Vlade i vidi se da je jako pazio da to pred javnošću može pravdati kao normalni dio svog posla kao premijera.


Osim predsjedničkih, naime, HDZ se sad već priprema i za parlamentarne izbore, koji slijede iduće godine, pa Plenković pritom ne radi samo za Kolindu Grabar-Kitarović nego i za sebe, jer želi još jedan mandat na čelu Vlade. Na nedavnom sastanku s koalicijskim partnerima u Baltazaru, to je i dogovorio, primirivši njihova nezadovoljstva, u rasponu od bandićevaca do SDSS-a, a to je i potvrdio na konferenciji za novinare u petak, gdje je rekao da predstavnike manjina vidi i u budućim vladama, i da to svima u Hrvatskoj, a u prijevodu i u HDZ-u, mora biti jasno.