Sukob u Saboru

Premijer objasnio zašto je krenuo prema Grmoji: “Išao sam ga pitati, a on je otišao”

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Kad netko u Saboru kaže da sustavno radite za interese druge države, u ovom slučaju Srbije, to je nedopustivo. S ovime je prijeđena granica onoga što je normalno u Hrvatskom saboru, rekao je Plenković



ZAGREB Premijer Andrej Plenković komentirao je današnje događaje u Saboru, posebice sukob između njega i zastupnika Mosta, Nikole Grmoje.


– Dio zastupnika, a tu mislim na zastupnike Mosta, unose teme koje nisu dio Izvješća o sastancima Europskog vijeća i govor mržnje. I danas najteže klevetničke optužbe Grmoje prema potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih poslova, i nakon toga meni za veleizdaju.


Kad netko u Saboru kaže da sustavno radite za interese druge države, u ovom slučaju Srbije, to je nedopustivo. S ovime je prijeđena granica onoga što je normalno u Hrvatskom saboru, rekao je Plenković, za N1.


Na koga je on to mislio?




Objasnio je i Grmojinu izjavu da je krenuo prema njemu.


“Ja sam ga išao pitati na koga je on to mislio, ali je izašao iz Sabora”, rekao je Plenković, dodavši da nekoliko zastupnika Mosta iznosi brojne uvrede, difamacije i klevete u Saboru.


“Nema potrebe za repeticiju zahtjeva za dijalogom”, rekao je.


Komentirao je i ispad ministra obrane, Damira Krstičevića, koji je na pod bacio maketu aviona koju mu je donio SDP-ov Franko Vidović.


– Imamo u današnje vrijeme društvenih mreža, interneta, jedan broj zastupnika koji koriste različite kreativne metode da pokažu biračkom tijelu da postoje. Nosile su se majice, donosili papiri, makete. Ja sam primio maketu, doduše F-14, a ne F-16, dakle nisu uspjeli ni kupiti avion o kojem se radilo.


Mislio sam da je aviončić sa mog sina


Mislio sam da je to za moga sina od četiri godine, ali se koristi ljepilo i modelarstvo, a to je za djecu od deset godina, rekao je premijer za N1.


Podsjetimo saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018., ustvrdio je da premijer Andrej Plenković ‘radi za srbijanske interese’, što je izazvalo burnu reakciju zastupnika, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanka kako bi se smirile strasti.


»Srbija je otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23. o pristupanju EU. Vaša ministrica Pejčinović Burić koja sjedi do vas krši odluku Vlade i ne saziva povjerenstvo a naši logoraši sami bez ikakve pomoći dižu tužbe protiv Srbije«, izjavio je Grmoja.


Tko radi za srbijanske interese?


Dodao je da premijer ‘radi za srbijanske interese’.


»Možda imamo nekakve koristi od toga; čuo sam da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese«, rekao je Grmoja, a premijer ga je zamolio da to ne govori jer je to jadno.


»Nemojte to govoriti. Djelujete jadno kada govorite da ministrica vanjskih poslova radi za interese Srbije, budite kreativni ali nemojte biti jadni«, rekao je premijer Plenković Mostovu zastupniku Grmoji.


Dodao je kako neće dopustiti upadanje u spiralu međusobnog optuživanja koja može završiti nekim incidentom.


“Premijer nervozan”


Mostov Grmoja je potom ustvrdio da je ‘premijer nervozan’, te ponovio da svojim postupanjem hrvatska Vlada radi u korist srbijanskih interesa.


Zbog povišenih tenzija i međusobnog dobacivanja saborskih zastupnika predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je stanku, apelirajući na zastupnike da ne vrijeđaju i iznose uvrede.


»Iznosite teške optužbe na račun predsjednika Vlade da radi za interese neke druge države; radi se o kleveti«, rekao je Jandroković Grmoji.


Nakon stanke uslijedili su ponovno zahtjevi zastupnika za stankama a Grmoja je nadalje ustvrdio kako se premijer Plenkovića pod stankom s njim htio ‘fizički obračunati’. Navodni obračun događao se u Sabornici, izvan izravnog prijenosa sjednice.


“Krenuo je fizički u obračun sa mnom”


»On je krenuo fizički u obračun sa mnom, nakon što sam postavio pitanje oko djelovanja ministrice Pejčinović Burić koja krši aktualnu odluku Vlade Tihomira Oreškovića o povjerenstvu koje bi trebalo pratiti provedbu mjerila iz poglavlja 23. i 24., zbog čega logoraši dižu tužbe«, izjavio je Grmoja novinarima.


»Tada je (Josip) Borić dobacio Ines Strenji Linić – ‘što si ti učinila za Hrvatsku’; ja sam rekao – ‘što si ti učinio budući da je kolegica bila u ratu, a ti i tvoj anemični niste rata vidjeli’. U tom trenutku je


Plenković krenuo u fizički obračun sa mnom, uskočio je niz kolega, ja sam se odmaknuo i nakon toga su ga Bulj, Pupovac jedva zaustavili«, rekao je Grmoja.


»Krenuo se obračunati sa mnom, krenuo je prema meni i oni su ga jako teško zaustavili, ne znam bi li me udario, ali želio je doći do mene iznerviran, a ne znam što bi bilo da je došao do mene«, kazao je nadalje Grmoja.