Podrška kolegi

Premijer i ministri podržavaju Krstičevića: Predsjednica ima pravo kritizirati, ali želimo da ostane u Vladi

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić misli da će Krstičević ostati u Vladi, a na pitanje što kaže na kritike predsjednice rekla je da svatko ima pravo i obvezu gledati situaciju u državi na svoj način. »Demokratsko smo društvo, valjda je to dozvoljeno«, kazala je.



ZAGREB – Više ministara u Vladi izrazilo je u četvrtak podršku ministru obrane Damiru Krstičeviću nakon njegove izjave da podnosi ostvaku, ističući njegove kvalitete kao vojnika i ministra, te poručilo kako bi voljeli da ostane u Vladi.


Premijer Andrej Plenković ponovio je na sjednici Vlade da odbija ostavku ministra obrane Damira Krstičevića i, uz zahvalu svim angažiranima u gašenju, rekao je kako je, s obzirom na veličinu požara, sve prošlo bolje od očekivanog jer nisu stradali ljudi ni strateški objekti, te ocijenio kako se otvorilo pitanje kvalitetnije koordinacije svih institucija.


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je da neizmjerno cijeni sve što je Krstičević učinio u Domovinskom ratu, ali jednako tako i kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane.




»Napravio je iznimno velik iskorak upravo u strateškom pristupu, osmišljavanju i prijedlogu nove strategije koncepta Domovinske sigurnosti«, rekao je Medved. Cijenim svaku njegovu odluku koju donese, istaknuo je upitan što ako Krstičević ostane pri svojoj odluci.


»Mi smo prijatelji, kolege, generali i naglašavam da sve ono što Krstičević radi u okviru Ministarstva obrane ima iznimno veliko značenje i da je napravio veliki iskorak u ustrojstvu i nizu aktivnosti vezano za modernizaciju oružanih snaga«, dodao je.


Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u prolazu je novinarima samo dobacio da je Krstičević još uvijek ministar obrane i potpredsjednik Vlade.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je uvjerenje da će premijer i predsjednica riješiti pitanje Krstičevića, a nije odgovorila kako gleda na kritike koje je uputila predsjednica Republike.


Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić misli da će Krstičević ostati u Vladi, a na pitanje što kaže na kritike predsjednice rekla je da svatko ima pravo i obvezu gledati situaciju u državi na svoj način. »Demokratsko smo društvo, valjda je to dozvoljeno«, kazala je.


Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako ne može komentirati osobnu odluku Krstičevića, no kako god završilo neće promijeniti mišljenje o njemu kao čovjeku i heroju Domovinskog rata.


Upitan zbog čega Krstičević inzistira na ostavci iako je dobio potporu cijele Vlade, a i predsjednica Republike je ublažila prvotnu izjavu, dok je njegov posebni savjetnik general Ante Gotovina rekao je da ima još puno toga dati u Vladi, Kuščević je kazao da se nije uspio čuti s Krstičevićem, iako ga je pokušao kontaktirati mobitelom.


»Zaista ne mogu ulaziti u njegove razloge, razgovarat ću s njime i meni osobno bilo bi žao da ode iz Vlade, jer može puno pridonijeti, no to sasvim sigurno neće promijeniti moje mišljenje o njemu kao dobrom čovjeku i heroju«, rekao je.


Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako bi volio da Krstičević ostane u Vladi, gdje sjede jedan pokraj drugoga. Upitan misli li da će se Krstičević predomisliti, Marić je odgovorio: »Vidjet ćemo, ne bih ništa prejudicirao, znam da nije jednostavna ni situacija ni odluka, dobio je puno podrške kolega iz sustava i izvan njega, tako da ću mu i ja ovim putem također dati podršku«.