Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Plenković odbacio kritike

Premijer: Otpis dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije je potpora Hrvatima u BiH

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2017. u 20:36 2017-12-15T20:36:40+01:00

»Donijeli smo odluku koja je u interesu potpore hrvatskom narodu u BiH. Postoji strateški interes vlade Republike Hrvatske da brine o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH«, rekao je Plenković novinarima, zamoljen da komentira kritike nevladine organizacije Centar za mirovne studije (CMS)

BRUXELLES Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je u petak kritike zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR), rekavši da je riječ o potpori hrvatskom narodu u BiH.

»Donijeli smo odluku koja je u interesu potpore hrvatskom narodu u BiH. Postoji strateški interes vlade Republike Hrvatske da brine o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH«, rekao je Plenković novinarima, zamoljen da komentira kritike nevladine organizacije Centar za mirovne studije (CMS).

Te kritike u petak je u Sarajevu odbacio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je rekao da nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši kako su drukčije tvrdnje dio već viđene»negativne kampanje« protiv Crkve.

 »Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna«, kazao je kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krajnje problematičnim.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.