"Bi mogao da može"

Premijer Orešković se još koleba oko odlaska na Bleiburg, dolazak dosad potvrdilo šest članova Vlade

Dražen Ciglenečki

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

U Bleiburg idu prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te Zlatko Hasanbegović, Tomislav Tolušić, Darko Horvat, Nada Šikić i Slaven Dobrović. Usmenu potvrdu organizatori imaju od Željka Reinera



Premijer Tihomir Orešković još se koleba u vezi s odlaskom na komemoraciju koja se na Bleiburgu održava 14. svibnja. »Još nisam odlučio, ali mislim da ću otići. Bio sam u Jasenovcu, to mi je bilo prvi put, a volio bih otići i u Bleiburg, da odam počast onima koji su tamo izgubili svoje živote«, izjavio je u intervjuu za Media servis predsjednik Vlade, koji dosad nije bio na mjestu koje simbolizira zločine partizanske vojske po završetku Drugog svjetskog rata.


Poziv upućen


Istovremeno, Oreškovićevi suradnici tvrde da on spomenutog datuma ima određene obveze i da se stoga još ne zna hoće li biti na Bleiburgu. No, malo je vjerojatno da bi te subote premijer mogao imati nešto važnije od ove komemoracije. Izvjesnije je da bi se pričom o službenoj spriječenosti Orešković mogao poslužiti u slučaju da odustane od Bleiburga.


Ako ipak dođe na komemoraciju, on će biti prvi hrvatski premijer ili predsjednik Republike koji bi to učinio. Franjo Tuđman i Stjepan Mesić kao predsjednici nikad nisu bili na Bleiburgu. Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović su, pak, vijence tamo položili u danima kad nije bilo komemoracije. Jednako su postupili premijeri Ivica Račan, Ivo Sanader i Jadranka Kosor, dok je Zoran Milanović na Bleiburg došao 2008. godine kao predsjednik SDP-a, također mimo komemoracije.



Predsjednica kopira Milanovića




Ove godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kopira premijera Zorana Milanovića iz 2013. On je tada, pokušavajući nekako utjecati na ideloške podjele u društvu, odlučio sudjelovati samo u obilježavanju datuma vezanih za Domovinski rat. Milanović je te godine eskivirao Jasenovac i Brezovicu, gdje se slavi Dan antifašističke borbe, a nije išao ni na Tezno. Predsjednica Republike je u subotu u razgovoru za Jutarnji list izjavila da neće ići ni u Jasenovac niti na Bleiburg, jer »ne želi participirati u daljnjem intenziviranju ideoloških podjela«. Milanović se već 2014. vratio ustaljenom modelu, išao je i u Jasenovac i u Brezovicu, a prošle godine i ponovno u Tezno, stratište tisuća pogubljenih pripadnika vojnih formacija NDH.



– Da, gospodin Orešković bio bi prvi premijer ili predsjednik Hrvatske na komemoraciji. Mi smo mu uputili poziv, ali nam još nije potvrđen njegov dolazak, rekao nam je jučer Božo Vukušić, predsjednik Počasnog Bleiburškog voda, organizator tradicionalne komemoracije.


No, Vlada će, već je poznato, biti na Bleiburgu zastupljena u vrlo jakom sastavu. Vukušiću su se dosad najavili prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i ministri Zlatko Hasanbegović, Tomislav Tolušić, Darko Horvat, Nada Šikić i Slaven Dobrović (Most).


Dvadeset tisuća ljudi


– Imamo i usmenu potvrdu dolaska predsjednika Sabora Željka Reinera, pokrovitelja komemoracije, koji bi trebao održati govor. Misu će služiti banjalučki biskup Franjo Komarica. Očekujemo između deset i 20 tisuća ljudi, kaže Vukušić.


Prošle godine se, prema njegovoj procjeni, na Blajburškom polju okupilo čak 50 tisuća Hrvata. Takav je interes pobudila objava da će na komemoraciji biti Kolinda Grabar-Kitarović. No, ona se predomislila i na komemoraciju poslala izaslanicu Brunu Esih.